Politiek

Forum voor Democratie en PVV (en een oud-GroenLinkser) in provinciaal bestuur Limburg

07-06-2019 17:04

Met update – Forum voor Democratie (FvD) komt hoogstwaarschijnlijk in het provinciebestuur in Limburg. De lijsttrekker van de partij in de provincie, Ruud Burlet, is kandidaat om gedeputeerde te worden. Ook de PVV komt vermoedelijk in de Gedeputeerde Staten. Formateurs Ger Koopmans en Karin Straus hebben vrijdag alle kandidaat-gedeputeerden gepresenteerd.

Lees ook – Limburgse linkse Statenfracties zien niets in CDA, VVD, PVV en FvD-coalitie met wisselende meerderheden

De bestuursdeelname is nog niet definitief. Limburg krijgt een zogeheten extraparlementair college. De Provinciale Staten moeten zich op 28 juni uitspreken over alle voordrachten.

Limburg is vooralsnog de enige provincie waar FVD in het bestuur komt. In Zuid-Holland doet de partij voor Thierry Baudet nog mee aan onderhandelingen. Bij de Statenverkiezingen in maart won de partij in drie provincies. FVD werd in zes provincies de tweede partij en drie keer de derde partij.

Een opvallend nieuw gezicht in het provinciebestuur is volgens 1Limburg oud-GroenLinks statenlid en fractievoorzitter Carla Brugman uit Blitterswijck. Dat is heel opmerkelijk omdat haar partij om principiële en inhoudelijke redenen niet in één college wil zitten met Forum voor Democratie en PVV. Brugman gaat daarmee tegen de partijlijn in. Zij is sinds een jaartje wethouder in Venray, maar daar stopt ze mee. Brugman zat van 2011 tot en met eind september vorig jaar in het Limburgs Parlement.

PVV’er Robert Housmans is ook voorgedragen als gedeputeerde, evenals Ger Koopmans en Hubert Mackus van het CDA, Joost van den Akker van de VVD en Andy Dritty van Lokaal Limburg. Limburg is vooralsnog de enige provincie waar FvD in het bestuur komt. In Zuid-Holland doet de partij voor Thierry Baudet nog mee aan onderhandelingen. Bij de Statenverkiezingen in maart won de partij in drie provincies. FvD werd in zes provincies de tweede partij en drie keer de derde partij.

Update – GroenLinks Limburg ‘ontsteld’ dat oud-fractievoorzitter gedeputeerde wil worden

Lees ook – ChristenUnie-SGP trekt zich terug uit onderhandelingen met Forum voor Democratie in Zuid-Holland