Politiek

Ivo Opstelten bemoeide zich als minister wel degelijk met proces tegen Geert Wilders

07-06-2019 21:10

Ivo Opstelten en Geert Wilders tijdens een debat in de Tweede Kamer in 2014. ANP/ MARTIJN BEEKMAN

Oud-minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft zich wel degelijk bemoeid met het proces tegen PVV-leider Geert Wilders, vanwege zijn ‘minder-Marokkanen’- uitspraak in 2014. Na jaren van officiële ontkenningen tegenover parlement en rechters, geeft de opvolger van Opstelten, minister Ferd Grapperhaus, dit nu officieel toe. Dat meldt RTL Nieuws vrijdagavond. De huidige minister van Justitie Ferd Grapperhaus beantwoordde vrijdagavond Kamervragen over de kwestie.

Het OM gaf eerder aan dat het zelfstandig heeft beslist over de vervolging. Wel werd Opstelten destijds in een ambtsbericht op de hoogte gebracht van de beslissing, omdat het om een gevoelige zaak ging. Dat blijkt nu anders te liggen.

Want nu blijkt dat het voornemen van het OM om Wilders te vervolgen ook onderwerp van gesprek was tussen Opstelten en de voorzitter van het college van procureurs-generaal, Herman Bolhaar, op 25 september 2014. Alle stukken die hiermee te maken hebben, worden door het ministerie geheimgehouden.

Uit de beantwoording van de  Kamervragen:

“Naar aanleiding van het ambtsbericht en de begeleidende nota heeft er een overleg plaatsgevonden op 25 september 2014 tussen de toenmalig minister van Veiligheid en Justitie en de voorzitter van het College waarbij deze twee functionarissen ambtelijk worden ondersteund.”

Instant-update – Opstelten probeerde Wilders al in 2011 pootje te haken

When it rains it pours. Volgens de Telegraaf probeerde Opstelten al in 2011 Wilders pootje te haken. In samenwerking met zijn toenmalige hoogste ambtenaar, de omstreden Joris Demmink. De krant pakt uit: ‘Wilders loopt ons voor de voeten’.

Geert Wilders op Twitter: