Politiek

Cartoonist Ruben Oppenheimer krijgt 8500 euro schadevergoeding van SP

13-06-2019 15:39

Uiteindelijk verving de SP de cartoon van Rubben Oppenheimer voor een interpretatie van D66-leider Rob Jetten. (Screenshot SP)

Ruben Oppenheimer voelt het als aantasting van de geloofwaardigheid van zijn werk dat de Socialistische Partij een tekening van hem heeft gebruikt in de omstreden campagnevideo over Hans Brusselmans. “Hij wil nooit met politieke partijen geassocieerd worden. Iets ergers kun je een politiek cartoonist bijna niet aandoen, het tast zijn politieke en creatieve onafhankelijkheid aan”, zei zijn advocate voor de rechtbank in Utrecht, waar Oppenheimer een kort geding tegen de partij had aangespannen.

Update – De SP zal Ruben Oppenheimer een schadevergoeding van 8500 euro betalen voor het gebruik van de cartoon. De advocate van Oppenheimer en de SP kwamen daarover tot een akkoord nadat de rechter in Utrecht ze bij elkaar om de tafel had gezet. Hoewel de video volgens de SP geen inbreuk maakte op de rechten van Oppenheimer, ging de partij toch akkoord met een schikking. “De SP heeft nooit de bedoeling gehad om Oppenheimer te beschadigen of mikpunt te laten zijn van politieke tegenstanders van de SP”, zei de advocaat van de partij. De cartoonist zegt via social media negatieve reacties te hebben gehad. Zo werd hij uitgemaakt voor ‘linkse rat’.

Video – SP past Frans Timmermans-filmpje aan – Mark Rutte trekpop vervangen door Rob Jetten

De cartoonist klaagde dat de SP een deel van zijn cartoon had gebruikt. In het originele SP-filmpje kwam een trekpop voor die identiek is aan een cartoon die Oppenheimer ooit maakte van minister Ivo Opstelten. Het hoofd van premier Mark Rutte werd uit een spotprent van collega-cartoonist Mirjam Vissers geknipt en op het lijf van de trekpop geplaatst. Diezelfde dag nog paste de partij de video aan. Maar dat blijkt overduidelijk niet genoeg voor Oppenheimer.

De cartoonist voelt zich ook gefrustreerd over de rectificatie van de SP, die pas woensdag, de dag voor de zitting, werd gepubliceerd op de site van de SP. “De SP heeft vijf weken lang de ongewenste associatie tussen Oppenheimer en de SP laten voortduren”, zo verwees de advocate naar de eerste publicatie van de video. De cartoonist wil daarom een schadevergoeding van 8500 euro.

ANP/TPO