Binnenland

Onderzoeker: opvallend veel Nederlandse moslim-zelfmoordterroristen

13-06-2019 11:35

Jihadexpert Iain Overton schreef een boek over de drijfveren van zelfmoordterroristen, die volgens hem opvallend vaak uit Nederland en België komen.

De Telegraaf sprak hem over zijn boek De Prijs van het Paradijs.

Ze bliezen zichzelf op en doodden tussen de vijf en vijfentwintig mensen in één klap, maar wie heeft ooit gehoord van Sultan Berzel uit Maastricht, Lotfi Seffrioui uit Amsterdam en Mazen Said uit Alphen aan den Rijn? Deze Nederlandse massamoordenaars zijn hier vrijwel onbekend.

Volgens de onderzoeker is tegenwoordig het gros van de zelfmoordterroristen islamitisch, maar hij sluit niet uit dat de methode zal worden overgenomen door andere extremistische groepen of stromingen.

Minstens vier Nederlanders pleegden zelfmoordaanslagen in het buitenland, dat is relatief een hoog aantal in vergelijking met andere landen. „En dat terwijl jullie zo’n open, tolerante, inclusieve maatschappij hebben. Mogelijk komt het door de grote invloed van Saoedi-Arabië en het salafisme op jullie moskeeën en islamitische scholen.”

Overton schrok van wat hij in Amsterdam aantrof na de moord op Theo van Gogh door een moslimterrorist.

Toen de Britse onderzoeker en televisieverslaggever Iain Overton na de moord op Theo van Gogh met een cameraploeg interviews draaide met moslims in Amsterdam-West, smeten vijf boze mannen hem tegen de grond. Ze schopten en sloegen hem in het gezicht, trokken zijn shirt van het lijf en braken zijn neus. „Ik ben in oorlogsgebieden beschoten en aangevallen, maar nergens fysiek zo in gevaar geweest als in Amsterdam. Terwijl ik een genuanceerd verhaal wilde maken over jullie multiculturele samenleving.

We zijn voorlopig niet verlost van het fenomeen zelfmoordaanslag, is helaas de conclusie van Overton.

„In 2016 bereikte het aantal aanslagen een hoogtepunt. Het lijkt nu wat minder, maar zeker is dat deze methode een blijvertje is. Dit zou weleens het wapen kunnen zijn waar voortaan élke extremistische groep als eerste naar grijpt, ook extreemlinkse en extreemrechtse clubs bijvoorbeeld.”