Buitenland

Vijf Sri Lankanen verdacht van aanslagen opgepakt in Saudische stad Djedda

14-06-2019 13:43

Vijf Sri Lankanen die worden gezocht vanwege de bloedige aanslagen in hun thuisland, zijn uitgeleverd. De verdachten waren opgepakt in de Saudische stad Djedda. De Sri Lankaanse politie had eerder gemeld dat de mannen waren aangehouden in Dubai, maar corrigeerde dat later.

Lees ook – Aanslagen Sri Lanka zijn wraak voor bloedbad moskeeën in Nieuw-Zeeland

De politie meldde vrijdag dat de verdachten weer in eigen land zijn. Het gaat onder meer om Mohamed Milhan, naar verluidt een topfiguur binnen de jihadistische National Thowheeth Jama’ath (NTJ). Die organisatie wordt verantwoordelijk gehouden voor de bomaanslagen op kerken en hotels van 21 april. Die hebben het leven gekost aan 258 mensen.

De Sri Lankaanse autoriteiten hebben in de nasleep van de aanslagen een honderdtal mensen opgepakt die banden zouden hebben met de NTJ en jihadistenleider Zahran Hashim. Die zou zichzelf hebben opgeblazen in een van de hotels.

De autoriteiten in Sri Lanka kregen na het bloedbad het verwijt dat waarschuwingen van buurland India in de wind waren geslagen. Dat beschikte over inlichtingen dat aanslagen op handen waren.

ANP