Binnenland

Drie Russen en één Oekraïner verdacht van neerhalen MH17

19-06-2019 13:28

Het onderzoeksteam in de zaak van het neerhalen van vlucht MH17 komt met vier aanhoudingsbevelen. De vier verdachten zijn rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, diens assistent Oleg Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko. Girkin, Doebinski en Poelatov hebben de Russische nationaliteit, Chartsjenko is Oekraïner.

Lees ook – MH17-proces begint op 9 maart 2020

Dat maakte Fred Westerbeke, de onderzoeksleider van het Joint Investigation Team (JIT), bekend. Het viertal wordt op nationale en internationale opsporingslijsten geplaatst. Hun handelen en samenwerking hebben geleid tot het neerhalen van MH17. Ze hebben niet zelf op de knop gedrukt , aldus Westerbeke.

Het Openbaar Ministerie gaat niet vragen om de uitlevering van de vier mannen die zijn aangeklaagd voor het neerschieten van vlucht MH17. De drie Russische verdachten zitten vermoedelijk in Rusland, de aangeklaagde Oekraïner bevindt zich waarschijnlijk in Oekraïne. Beide landen leveren geen eigen onderdanen uit, hun grondwetten verbieden dat. Dat heeft hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke laten weten.

Nederland gaat Rusland en Oekraïne wel vragen om de dagvaardingen te overhandigen aan de vier verdachten en om ze te verhoren. De vier verdachten kunnen ook op eigen gelegenheid naar de rechtbank op Schiphol komen, waar het proces wordt gehouden.

Ook wordt Rusland gevraagd mee te werken aan het rechtshulpverzoek. Volgens Westerbeke werkt Rusland nog steeds niet voldoende mee met het onderzoek. De onderzoekers hebben onder meer nog vragen over de raketlanceerinstallatie. De Buk-installatie was afkomstig van de 53e Luchtafweerraketbrigade die gestationeerd is buiten de Russische stad Koersk.

ANP