Politiek

OM wil Pakistaanse haatprediker die Geert Wilders bedreigde horen

22-06-2019 17:01

Het Openbaar Ministerie wil de Pakistaanse geestelijke Khadim Hussain Rizvi horen met betrekking tot opruiing en bedreiging van Geert Wilders. Dat bevestigt het OM na een tweet van Wilders. Daarin stelt de PVV-leider dat Nederland heeft gevraagd om de arrestatie en vervolging van de geestelijke, maar het OM stelt dat het slechts gaat om een rechtshulpverzoek voor een verhoor.

Het Openbaar Ministerie wil niet zeggen wanneer het verzoek is gedaan, waar het precies betrekking op heeft en of Pakistaanse autoriteiten al hebben gereageerd op het rechtshulpverzoek. Als de Pakistanen niet meewerken, overweegt Wilders een nieuwe Mohammed-cartoonwedstrijd uit te schrijven.

Vorig jaar was Rizvi de drijvende kracht achter protestmarsen tegen het plan van Geert Wilders om een cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed te houden. Hij is leider van de radicaalislamitische partij Tehreek-e-Labbaik (TLP), die de straat op ging nadat de christelijke Asia Bibi in Pakistan was vrijgesproken van godslastering.

Geert Wilders – Hierom laat ik de cartoonwedstrijd niet doorgaan

ANP/TPO