Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: ‘Mark Rutte moet aanbod van hoge functie in EU aannemen’

23-06-2019 09:45

Hoewel Mark Rutte bij herhaling heeft aangegeven dat hij niet in is voor een hoge Europese functie, zegt maar een derde van de Nederlanders dat hij negatief moet reageren op een dringend verzoek van de EU-leiders om die hoge functie toch in te nemen. Bij de VVD-kiezers is dat 43 procent Ook onder de VVD-kiezers zijn meer kiezers die dan zeggen dat hij het wel moet doen.

Kiezers van regeringspartijen vinden vooral, dat als hij die positie inneemt, de huidige regering wel door moet gaan (VVD-ers willen dan Dijkhoff als premier). Kiezers van de overige partijen vinden dat er dan nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden.

De peiling van deze week laat geen veranderingen zien. Wel wordt een nader beeld gegeven van de mate waarin de kiezers van de Provinciale Statenverkiezingen nu nog dezelfde partij stemmen als drie maanden geleden. (pdf) Bijna een kwart doet dat nu al niet meer! VVD en PvdA houden de meeste kiezers van toen vast (meer dan 80 procent). GroenLinks en D66 het minst (minder dan 70 procent).

Ten slotte is het onderzoek herhaald dat we houden over het neerschieten van MH17 op momenten dat er belangrijke nieuwe gebeurtenissen zijn.

26 procent van de Nederlanders denkt dat de Oekraïense regering direct of indirect verantwoordelijk is voor het neerschieten van MH17, 66 procent denkt dat Rusland dat is. Kort na het neerschieten waren deze percentages 19 procent en 78 procent.

50 procent vindt het een goede beslissing om volgend jaar een rechtszaak in Nederland te beginnen tegen de vier verdachten, ook als ze er niet bij zijn, 36 procent vindt dat niet. Er zijn duidelijke verschillen naar huidig stemgedrag. Kiezers van PVV en FVD vinden in meerderheid het geen goede beslissing om dan de rechtszaak te voeren.