Binnenland

120 uur taakstraf voor agent die naam crashende suikerspiegelchauffeur Stationsplein Amsterdam aan Geenstijl lekte

27-06-2019 16:40

De lekkende politieman die aan website Geenstijl.nl de persoonlijke gegevens doorspeelde van de man die voor station Amsterdam CS in juni 2017 met zijn auto acht mensen aanreed, heeft daarvoor een taakstraf van 120 uur gekregen. De politierechter in Amsterdam sprak donderdag van ‘een rare, merkwaardige daad’.

Lees ook – Crashende ‘diabetespatiënt’ Stationsplein Amsterdam heet Khalid Karmaoui

Zij toonde zich een stuk milder voor Denis V. (31) dan de officier van justitie. Die eiste wegens het schenden van het ambtsgeheim een half jaar celstraf, waarvan twee maanden voorwaardelijk. De aanklaagster verweet de inmiddels ontslagen politieman dat hij er “heel lichtvaardig” voor heeft gezorgd dat de integriteit van het volledige hoofdstedelijke politiekorps in twijfel werd getrokken. Ook de bestuurder van de auto werd door geruchten over een terreurdaad “zwaar beschadigd”, zei ze.

V. weet nog altijd niet hoe hij tot zijn daad kwam. “Ik snap nog steeds niet dat ik die impuls niet kon weerstaan”, zei hij. Hij zag naar eigen zeggen snel in dat hij fout zat en stapte daarop naar zijn leidinggevende. Hij kreeg uiteindelijk strafontslag.

Volgens raadsman Sjirk Faber werd V. gedreven door “een gifcocktail van wrok, verbitterdheid, frustratie en cynisme”. De voormalige politieman uit het Noord-Hollandse Oudkarspel werd in 2015 gediagnostiseerd met een vorm van reuma, waardoor hij bij de politie niet meer het werk kon doen wat hij wilde.

Hij belandde bij cybercrime, waar “ik steeds somberder werd en mij vaak niet serieus genomen voelde”, aldus V. Geenstijl.nl benaderde hij in een opwelling: “Ik zat in een wolk van veel te lang opgekropte emotie.” In tegenstelling tot de aanklaagster geloofde de politierechter hem: “Vooral omdat het zo ongelooflijk doorzichtig was. Als u het niet had opgebiecht, dan was u zo gevonden.”

De bestuurder van de auto bleek achteraf diabetespatiënt en onwel te zijn geworden achter het stuur. Hij is nooit strafrechtelijk vervolgd.

Lees ook – Crashende diabetespatiënt Amsterdam wordt definitief niet vervolgd

ANP