Politiek

FvD, D66, VVD en GroenLinks willen Eerste Kamervoorzitter leveren

28-06-2019 14:38

Vier senatoren willen de komende jaren de Eerste Kamer leiden. Onder de kandidaat-voorzitters is ook Toine Beukering van Forum voor Democratie. Hij baarde onlangs opzien door te zeggen dat joden zich in de Tweede Wereldoorlog als ‘makke lammetjes’ naar de gaskamers lieten leiden.

Paul Cliteur en Thierry Baudet – De Telegraaf was uit op een rel en niet op een integer gesprek met Toine Beukering

Critici stelden meteen dat hij daardoor ongeschikt zou zijn voor het voorzitterschap. Ex-militair Beukering betuigde spijt. Hij is de enige nieuwkomer van de vier kandidaten en zat nog nooit in een parlement.

Zijn partij Forum kwam na de verkiezingen eerder dit jaar meteen als grootste de senaat binnen, de VVD naar de tweede plaats verwijzend. Ze hebben allebei twaalf zetels van de in totaal 75 plekken in de Eerste Kamer. De regeringscoalitie verloor haar krappe meerderheid.

De andere kandidaten zijn D66’er Joris Backer, die sinds het vertrek van Ankie Broekers-Knol de senaat tijdelijk leidt, VVD’er Jan Anthonie Bruijn en Ruard Ganzevoort (GroenLinks).

De Eerste Kamer stemt dinsdagmiddag over de nieuwe voorzitter. De vorige keer vroeg de senaat nog om een leider met ‘gedegen parlementaire ervaring’. Nu is de term ‘gedegen’ geschrapt.

ANP