Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan Mark Rutte

29-06-2019 09:31

Meneer Rutte,

Wilt u bij uw volgende bespreking met de minister van Justitie en Veiligheid over het aanpakken van Geert Wilders vragen of-ie naast het Openbaar Ministerie ook de rechters een beetje slimmer wil aansturen?

Want de mensen beginnen het door te krijgen.

In september 2015 plaatste een 51-jarige man uit Woldendorp een foto van een zwart vuurwapen op Facebook met de aan een fractievoorzitter in de Tweede Kamer gerichte tekst: “Je moet een kopschot hebben”.

De man werd veroordeeld tot vier weken cel.

Er kon bij de fractievoorzitter volgens het Gerechtshof namelijk “redelijke vrees” zijn dat de man tot actie over zou gaan.

Naar Buiten - Genieten

In maart 2019 stond een 61-jarige man uit Heerlen tijdens het bezoek van een fractievoorzitter aan die stad met een bijl en twee Stanley-messen langs de route die de fractievoorzitter zou lopen. Tegen een agent zei hij dat hij die fractievoorzitter het hoofd wilde inslaan.

De man werd vrijgesproken.

Hij maakte volgens de rechtbank namelijk slechts “een misplaatste grap”.

Ik weet dat rechters bij verdachten altijd rekening houden met ‘de persoon’.

Maar langzamerhand gaat iets te veel opvallen dat ze dat ook doen bij het slachtoffer.

De man die het ene slachtoffer fysiek gaat opzoeken met een bijl en zegt dat hij hem het hoofd wil inslaan, krijgt vrijspraak.

Dit slachtoffer heette dan ook Geert Wilders. De man die u en uw partij dusdanig “voor de voeten liep” dat het OM stevig gepusht werd om hem voor de rechter te brengen.

De man die het andere slachtoffer op Facebook een berichtje stuurt, moet de cel in.

Dit slachtoffer heette dan ook Alexander Pechtold.

In 2010 bleek uit onderzoek dat 60 procent van de rechters in opleiding die (anoniem) voor hun politieke voorkeur durfden uit te komen (25 procent durfde dat niet) D66, PvdA of GroenLinks stemde (respectievelijk 31, 17 en 12 procent).

Vroeger ging het in dit land nog weleens over klassenjustitie.

Misschien kunnen we het beter hebben over partij-justitie. Met die rechters van D66 als de enthousiaste useful idiots van de partijen die die Wilders liever kwijt dan rijk zijn.

Groet,

JanD

PS. De schrijfhut is klaar!