Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan de eurofielen

02-07-2019 09:31

Beste eurofielen,

Mooi hè, die Europese Unie?

Neem Bulgarije.

Weleens geweest? Ik wel. Als verslaggever van Panorama ging ik eens met collega Pieter Groenewold een oude Opel Kadett naar Turkije brengen (don’t ask). We reden in drie dagen via Duitsland, Tsjechië, Hongarije, Roemenië en Bulgarije en ons viel op dat het in elk land iets minder geciviliseerd werd.

Om het netjes te zeggen.

Dat laatste land, Bulgarije, is lid van de EU en wil dolgraag de euro invoeren en lid van de Schengenzone worden.

De beschaafdere leden van de EU verzetten zich al jaren tegen toetreding van Bulgarije tot de Schengenzone. Voornaamste redenen: mankementen in de rechtsstaat en grootschalige corruptie.

Uit maart 2013: “Duitsland wil niet dat Bulgarije en Roemenië lid worden van het Verdrag van Schengen. Het zal desnoods met een veto tegenhouden dat dat gebeurt, zo liet de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Hans-Peter Friedrich (CSU) zondag optekenen door het Duitse blad Spiegel.”

Uit januari 2018: “Nederland – op de achtergrond gesteund door Duitsland en Frankrijk – ligt het meest dwars bij het Schengenlidmaatschap voor Bulgarije. Dat begon al in 2011 met toenmalig minister voor Migratie Gerd Leers. Die haalde zich de woede van zijn Bulgaarse collega op de hals met de uitspraak dat je niets opschiet met technisch hoogstaande paspoortlezers als de persoon die het apparaat bedient corrupt is. En corruptie is nog steeds wijdverbreid in Bulgarije.”

En: “Bulgarije wil niet langer als tweederangsland worden behandeld, en wil graag toetreden tot de Schengenzone. Maar vooral Nederland ligt dwars. Premier Mark Rutte heeft twijfels over de grensbewaking en over de corruptie in het land en zal volgende week zijn Bulgaarse collega, premier Bojko Borisov, bezoeken.”

Uit mei 2019: “Premier Mark Rutte en de Franse president Emmanuel Macron zijn sterk voorstander van meer machtspolitiek om ervoor te zorgen dat Bulgarije en Roemenië hun deel aan vluchtelingen opvangen, corruptie bestrijden en hun rechtsstaat op orde krijgen. Zolang beide EU-landen dat niet doen, worden ze niet toegelaten als lid van de Schengenzone.”

Deze week ging de Nederlandse PvdA’er Frans Timmermans op zoek naar steun voor zijn voorzitterschap van de Europese Commissie op bezoek bij de christen-democratische Bulgaarse premier Bojko Borisov.

Nul keer raden welk cadeau Timmermans Borisov beloofde in ruil voor diens stem later vandaag…

Corruptie heeft niet alleen een gezicht, maar ook een naam.

Frans.

Als je op hem stemt, zet hij de grenzen wagenwijd voor je open.

De huidige voorzitter van de Europese Commissie is alle dagen dronken van de rugpijn. De nieuwe van macht.

En jullie maar als makke schapen het Groot Europeesch Rijk bejubelen.

Dwazen.

Groet,

JanD

PS. Hadden jullie mevrouw Dijkgraafs laatste project al gezien? Ook in de EU!