Politiek

FvD vist achter het het: Jan Anthonie Bruijn (VVD) voorzitter Eerste Kamer

02-07-2019 16:30

Jan Anthonie Bruijn (VVD) is de nieuwe voorzitter van de Eerste Kamer. Hij kreeg de meeste stemmen. De 61-jarige liberaal wordt de opvolger van partijgenoot Ankie Broekers-Knol, die zes jaar de senaat leidde.

Voor de verkiezing van Bruijn waren drie stemrondes nodig. In de laatste ronde versloeg hij Ruard Ganzevoort (GroenLinks). De andere kandidaten Joris Backer (D66) en Toine Beukering (Forum voor Democratie) waren toen al afgevallen. Zij kregen in de tweede ronde de minste stemmen.

Meteen na zijn verkiezingen dankte Bruijn de senaat ‘voor het grote vertrouwen’. Hij beloofde dat hij zijn uiterste best zal doen ook het vertrouwen te winnen van de senatoren die niet op hem stemden.

Bruijn kreeg in de finale ronde 34 stemmen, tegen 28 voor Ganzevoort. Er waren elf blanco stemmers. D66’er Backer, die sinds het vertrek van Broekers-Knol tijdelijk voorzitter was, bleef in de tweede ronde steken met zestien stemmen. Dat waren er evenveel als voor Beukering, die onlangs nog opzien baarde door te zeggen dat Joden zich in de Tweede Wereldoorlog als ‘makke lammetjes’ naar de gaskamers lieten leiden. Hij noemde die uitspraak nu ‘onhandig’.

ANP