Politiek

De horrorzomer: jas aan of toch niet?

04-07-2019 14:02

We gaan er in het zuiden van Nederland allemaal aan, terwijl het op de Waddeneilanden weer voor een jas is. Welkom in Nederland, dit is blijkbaar die horrorzomer waar veel weerexperts het over hadden. In het Limburgse Arcen werd het vorige week gemakkelijk 29,2 graden, terwijl het tegelijkertijd op Terschelling maar 17,8 graden werd. Je zou toch bijna de jas weer uit de kast pakken.

Een bijzondere zomer met grote temperatuurverschillen. In Nederland zal het ook eens niet anders zijn. Zo sta je topless buiten op straat en zo heb je een trendy lentejas aan.

Er waren de afgelopen week behoorlijke temperatuurverschillen in Nederland. Blijkbaar blijft die horrorzomer die sommige weerexperts ieder jaar weer voorspellen nog even uit. Tenminste, als je in het noordwesten woont. Want met 29,2 graden is het wel warm, maar er zijn grote verschillen. Als je aan de Noordzee woont, is de kans groot dat je zelfs een jas aan moet, want koud. Inmiddels weten we allemaal dat er koele lucht vanaf de Noordzee over de noordelijke provincies kan komen. En verder ‘t land in kan het om te stikken zo heet zijn.

In het noordwesten was het de afgelopen week het koudst. Komt allemaal door een dunne wolkenlaag die zonlicht tegenhoudt zeggen experts. En ook donderdag en vrijdag was het weer raak. Het was op de Wadden nog maar 27 graden, terwijl Brabant en Limburg op apegapen lag met 27 graden. En een dag later was het 28 graden in het zuiden, terwijl het maar 19 graden op de Wadden werd.

In Nederland is er nooit een pijl op het weer te trekken. Geen wonder dat weerguru Piet Paulusma zijn 25 jaar bij SBS niet vol mag maken. Want zeg het maar, moeten we een jas aan of lopen we weer zonder t-shirt buiten de deur? Op de Waddeneilanden zal je er in ieder geval goed aan doen om toch een jas aan te doen. Dat betekent niet dat je op z’n oerhollands je winterjas weer uit de mottenballen mag gaan vissen, want een lentejas volstaat. En nee, je ziet er niet uit als een verdwaalde Eskimo want met een leren bikerjack als tussenjas zie je er prima uit.

Natuurlijk blijft het wel Nederland en dat betekent meestal veel regen. Je kan dan ook kiezen voor een gewatteerde regenjas. Stoot te regen af en is lekker warm. Mooi voor als je op de Wadden zit. De beste kleuren voor niet-hipsters zijn zwart, donkerblauw en groen.

De fashionbobo’s vinden een leren bikerjack de beste oplossing als je in het noordwesten woont. Is tegenwoordig helemaal in en ze zijn er in verschillende maten. Op de frisse dagen geven ze genoeg warmte. Ideaal als je dus niet in Limburg woont. En mocht het je toch te warm worden, dan kun je ‘m altijd nog open dragen. Wees een stoere kerel (of vrouw) en ga voor de leren bikerjack.