Politiek

Ferd Grapperhaus geeft toe: Hoge ambtenaar bemoeide zich op ‘onacceptabele’ wijze met onderzoek naar lek

04-07-2019 21:09

Een hoge ambtenaar op het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft zich mogelijk op ‘onacceptabele’ wijze gemengd in een onderzoek naar lekken vanuit het ministerie richting de media. Dat laat minister Ferd Grapperhaus weten in reactie op berichtgeving van Nieuwsuur.

Het ministerie deed recent aangifte van het lekken van vertrouwelijke stukken, die bij Nieuwsuur belandden in onderzoek van dat programma naar het onderzoeksinstituut van het ministerie, het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatie Centrum (WODC). Grapperhaus kan en wil zich naar eigen zeggen niet met het onderzoek door het Openbaar Ministerie bemoeien. Maar volgens Nieuwsuur heeft de plaatsvervangend secretaris-generaal, de op een na hoogste ambtenaar, zelf mensen ondervraagd in een poging het lek boven te krijgen.

Grapperhaus laat via een woordvoerder weten dat er op het departement veel is gesproken over de kwestie, om medewerkers uitleg te bieden en een kans te geven ‘hun visie’ te geven. “Deze week heb ik signalen gekregen dat er daarnaast gesprekken zijn geweest die verder lijken te zijn gegaan dan dat. Dat zou ik onacceptabel vinden. Dat heb ik ook gemeld aan de secretaris-generaal”, zegt Grapperhaus over zijn hoogste ambtenaar.

ANP