Binnenland

Rechtbank veroordeelt Willem Holleeder tot levenslange gevangenisstraf

04-07-2019 10:50

De rechtbank heeft crimineel Willem Holleeder veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Willem Holleeder wordt schuldig bevonden aan de moord op Cor van Hout en de doodslag op Robert ter Haak. De rechtbank acht ook bewezen Holleeder schuldig is aan de moord op Endstra.

De rechtbank acht de verklaringen van kroongetuigen Peter la S. en Fred R. in zaak tegen Willem Holleeder betrouwbaar. Ook de betrouwbaarheid van de verklaringen van Holleeders zussen Astrid en Sonja wordt door de rechtbank niet in twijfel getrokken. De verklaringen zijn dus bruikbaar als bewijs.

Volgens de rechtbank is de liquidatie van drugshandelaar Kees Houtman ook te herleiden tot een opdracht van Holleeder. Hetzelfde geldt voor de moord op Thomas van der Bijl en de (aanvankelijk) mislukte aanslag op John Mieremet. Dit hebben de kroongetuigen aldus verklaard. In totaal wordt Holleeder schuldig bevonden aan zes levensdelicten en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Tijdens de tientallen zittingsdagen in de zaak was de publieke belangstelling groot, vooral op de dagen dat Holleeders zussen tegen hem getuigden.