Hans van Willigenburg – Politiek analist Kees Boonman (Radio 1) onvermoeibare kritiekloze fan van politiek bedrijf en Binnenhof

08-07-2019 13:19

Dit artikel mag u GRATIS lezen, ook al is het eigenlijk een artikel dat exclusief is geschreven voor TPO+-abonnee’s. Als u dit artikel leuk vindt dan raden wij u dringend aan direct een TPO+-abonnement af te sluiten. Zodat u een heel jaar lang onbeperkt dit soort fijne artikelen kunt lezen.

Tot de top-3 raadselen te Hilversum behoort wat mij betreft de verafgoding van de politiek analist Kees Boonman. Elke zaterdagochtend mag deze uitgeblust klinkende veteraan in het populaire radioprogramma Max Nieuwsweekend zijn licht laten schijnen over de actuele politiek, al is ‘licht’ en ‘schijnen’ misschien wat al te gunstig geformuleerd: Boonman spuugt meer de etensresten uit die al lunchend en dinerend in de politieke epicentra tussen zijn tanden en kiezen zijn blijven zitten.

‘Kees Boonman klinkt echter alsof hij niet weet wat onderuit gaan is’

Dat van die etensresten is misschien een plagerige, dichterlijke vrijheid van mij, maar toch ook weer niet, want Boonman wordt al jaren gepresenteerd als de ultieme ‘kenner’ van het politieke spel, de man van de zogenaamde ‘wandelgangen’. En daar horen al die consumpties, gelet ook op zijn strakke broekriem en papperige wangetjes, natuurlijk bij, mits hij buiten mijn medeweten wegens een hol gevoel in de maag ooit onderuit is gegaan op de glanzende vloer van één of ander parlement.

Kees Boonman klinkt echter alsof hij niet weet wat onderuit gaan is. Alsof hij zijn hele leven lang al tijd zat heeft gehad om elk etentje, met welke politicus dan ook, tot de laatste gang en de laatste bel wijn uit te zitten. En diende het maar ergens toe dat Kees eindeloos rondhangt in al die wandelgangen en prettig geoutilleerde restaurants! Dan hoorde je mij niet klagen, écht…

‘Het is telkens weer een regelrechte kwelling naar de bakerpraatjes van Kees Boonman te moeten luisteren’

Maar elke week doet deze Boonman amechtige pogingen de meest voorspelbare, aftandse en uitgewoonde observaties en analyses te slijten als even zoveel blikseminslagen, die elk afzonderlijk Einstein’s relativiteitstheorie in de schaduw stellen. Door zijn nasale stemgeluid echter, waar de suggestie van verveling onwrikbaar aan vast kleeft, blijft Einstein fier overeind en is het telkens weer een regelrechte kwelling naar de bakerpraatjes van Boonman te moeten luisteren.

‘Geen wonder dat premier Rutte altijd bereid is de loftrompet te steken over de ‘vakman Kees Boonman’

Het behoeft geen toelichting dat Boonman, wiens prioriteit bij zijn eigen te vullen buik ligt, een schijthekel heeft aan alles wat de burchten van de macht bestormt. Wilders, Orbán, Baudet, Boris Johnson – voor wie niet onmiddellijk aan ‘het spel van geven en nemen’ gehoorzaamt, het spel immers waar al die lunchrooms en restaurants rond Den Haag en Brussel (alsmede Kees Boonman zèlf) op draaien, heeft deze politieke analist slechts diepe minachting in petto. Hij roept al jaren jaren dat de Brexit bestuurlijk zo’n chaos teweeg zal brengen, dat het uiteindelijk niet door zal gaan. Geen wonder dat premier Rutte, wiens klieren nog altijd opspelen bij de term ‘Brexit’, altijd bereid is de loftrompet te steken over de ‘vakman Boonman’.

Zonder het waarschijnlijk zelf door te hebben is Boonman de vijfde, zesde of zevende colonne van de gevestigde politici en de gevestigde partijen; als zij het na een berg nota’s, plannen en beleidsvoornemens niet meer uitgelegd krijgen aan het publiek kunnen ze altijd nog terugvallen op Boonman, de als journalist vermomde lakei van het Binnenhof en Brussel. Zo verdedigde hij afgelopen zaterdag nog de door het kabinet geaccordeerde groeiambities van Schiphol, terwijl driekwart van Nederland het vuile spel waarmee de luchthaven ons nog meer overbodig lawaai en CO2-uitstoot in de maag probeert te splitsen allang door heeft. Niet Kees Boonman…

De enige reden dat zo’n ja-knikker ‘overleeft’ en eentje die voor mij te vatten is, is dat zijn nieuwe doelgroep, de assertieve pensionado’s met gevulde zakken, fijner indut als Kees Boonman de woelige, politieke arena weer heeft teruggebracht tot een ruzietje of relletje dat hij vanachter zijn boeuf bourgignon of berg met sorbetijs heeft gadegeslagen.

Kees Boonman beheerst de kunst stukken ouder te zijn dan oude politiek.

Lees meer artikelen van TPO+.

Lees meer artikelen van Hans van Willigenburg.

Dit artikel mag u GRATIS lezen, ook al is het eigenlijk een artikel dat exclusief is geschreven voor TPO+-abonnee’s. Als u dit artikel leuk vindt dan raden wij u dringend aan direct een TPO+-abonnement af te sluiten. Zodat u een heel jaar lang onbeperkt dit soort fijne artikelen kunt lezen.