Binnenland

Horrorreuzenteek aangetroffen in Nederland, ‘geen paniek’ zegt bioloog, dus tijd voor blinde paniek

15-07-2019 15:18

De Belastingdienst.

De kans dat iemand in Nederland deze zomer een hyalommateek (horrorplaatje) ofwel ‘reuzenteek’ tegenkomt is vrijwel nihil. De kans dat zo’n teek een ziekteverwekkend virus bij zich draagt is nog kleiner. Er is geen enkele aanleiding voor paniek, al lijkt het er wel op dat zondag in Drenthe een hyalommateek is gevonden, zegt bioloog Arnold van Vliet maandag.

Hyalommateken komen uit Afrika en Aziƫ. De afgelopen tien jaar zijn ze ook in Zuid- en Oost-Europa gezien. De teken zijn duidelijk groter dan de volop in Nederland voorkomende schapenteek, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. De hyalommateek kan het Krim-Congovirus bij zich dragen, wat bij mensen voor een ernstige en zelfs dodelijke koortsbesmetting kan zorgen.

Volwassen hyalommateken leven op koeien, schapen en paarden. Een inwoonster van Drenthe trof de teek aan op haar paard en liet hem aan deskundigen zien.

Volwassen hyalommateken leven op koeien, schapen en paarden. Een inwoonster van Drenthe trof de teek aan op haar paard, ving hem in een potje en liet hem aan deskundigen zien. Volgens Van Vliet had de teek gestreepte pootjes, wat een kenmerk van de reuzenteek is. Ook was het beestje snel. Hyalommateken kunnen in tegenstelling tot gewone teken wel tien minuten achter een mogelijke ‘gastheer’ aanrennen.

Tot nu toe was Nederland te koud en te nat voor de hyalommateek, aldus Arnold van Vliet. Mogelijk heeft de droge, hete zomer van 2018 ervoor gezorgd dat de tekensoort kon overwinteren. Eerder deze zomer zijn in Duitsland ook al enkele reuzenteken gezien. Geen van de Duitse teken droeg een virus bij zich. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) denkt volgende week te kunnen zeggen of de Drentse teek besmet was, als het inderdaad een hyalommateek was.

De kans is groot dat de teek in Drenthe een eenling was. Maar er kunnen meer hyalommateken in Nederland zijn. Wie denkt een reuzenteek te zien moet het beest niet met blote handen aanraken. Op Tekenradar.nl staat meer informatie.

Anp