Buitenland

CDU eist dat SPD meedoet met handjeklap over achterkamertjeskandidaat Von der Leyen

16-07-2019 10:10

De leider van de Beierse christendemocraten (CSU) Markus Söder, heeft gedreigd de Duitse regeringscoalitie met de sociaaldemocratische SPD op te blazen als die partij in het Europees Parlement (EP) de christendemocraat Ursula von der Leyen weigert te steunen als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Daar wordt in Brussel dinsdag over gestemd.

Het zit de CSU sowieso al hoog dat partijgenoot Manfred Weber, fractievoorzitter van de Europese christendemocraten, mede door toedoen van sociaaldemocraten werd afgeserveerd als nieuwe commissievoorzitter. De CSU heeft volgens Söder eerder in het belang van de coalitie op SPD-kandidaten gestemd, zoals bij de verkiezing van bondspresident Steinmeier. “We hebben nog nooit zoveel begrip voor iemand getoond als voor de SPD, in het belang van de coalitie, maar ze maken het ons wel heel erg moeilijk geduldig te blijven”, aldus Söder.

De zestien Duitse sociaaldemocraten in het EP onder leiding van ex-minister van Justitie Katarina Barley willen niet voor Von der Leyen stemmen. Het lijkt erop dat die hun stemmen niet kan missen. Maar Barley herhaalde dinsdag voor de ZDF dat ze niet voor Von der Leyen stemt. Dat gaat volgens Barley niet over de persoon, maar over de manier waarop de Duitse minister van Defensie, Von der Leyen, plotseling als kandidaat naar voren is geschoven door de leiders van de EU-lidstaten.

Söder vindt dat Barley het niet kan maken haar ex-collega in het coalitiekabinet te laten vallen. “Dat is voor heel Duitsland pijnlijk, voor de SPD beschamend (..) en voor de coalitie al weer een hele zware belasting”. Binnen de SPD is er verdeeldheid over de koers van Barley.

ANP