Binnenland

In Den Haag zijn salafistische jongerenwerkers actief, verspreiden ISIS-propaganda.

18-07-2019 09:57

In de Haagse achterstandswijken Transvaal en de Schilderswijk zijn salafistische jongerenwerkers actief, meldt het AD. Ze vertonen ISIS-propaganda en waarschuwen jongeren waarschuwen hoe inlichtingendiensten radicalisering herkennen.

Jongerenwerkers komen er openlijk voor uit dat ze salafisten zijn en spreken jeugd erop aan een ‘goede moslim’ te zijn. Het baart de gemeente grote zorgen. “De politie deelt al geen informatie meer met de straatwerkers, het risico is te groot dat het uitlekt”, vertelt een betrokkene.

Trainingen van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding pakten averechts uit, schrijft de krant. Jongerenwerkers die op kosten van de coördinator zijn getraind in het herkennen en tegengaan van radicalisering zouden degenen om wie het ging juist hebben gewaarschuwd. Zij vertelden hen op welke signalen mensen zouden gaan letten. “Ze bespraken hoe jongeren dan konden reageren’’.

VVD en PVV reageren geschokt op de berichten. Jongerenwerkers zijn er “niet om ze mét overheidsgeld de samenleving te laten ondermijnen”, twittert Tweede Kamerlid Dennis Wiersma van de grootste regeringspartij. Hij wil weten of gemeenten wel worden ingelicht over zulk radicaliseringsgevaar. Wiersma herinnert verantwoordelijk minister Wouter Koolmees bovendien aan de opdracht van de Kamer om duidelijk te maken hoe gemeenten het geld moeten besteden dat ze krijgen om radicalisering tegen te gaan.

PVV-leider Geert Wilders oppert het leger in te zetten om de “Schilderswijk en Transvaal en daarna andere wijken in Nederland waar deze problemen spelen eindelijk eens schoon” te vegen. Hij wil verder “strafontslag voor alle verantwoordelijken” en eist het opdoeken van Xtra en de sluiting van het buurthuis waar de jongerenwerkers werkten.

(TPO/ANP)