Binnenland

De Balie-terrorist moet naar eigen zeggen in gevangenis vrezen voor zijn leven

24-07-2019 15:11

Logo van De Balie in Amsterdam. ANP SANDER KONING

‘Balie-jihadist’ Abd A., ook wel bekend onder de naam Aziz, zou in de gevangenis ‘vrezen voor zijn leven’. Volgens zijn advocaat is hij door drie bewakers gewaarschuwd dat er in ‘bedreigende en negatieve zin’ over hem wordt gesproken. A. zou daarom al twee maanden in zijn cel blijven zitten.

Lees ook – De Balie-terrorist was AIVD-informant

A. wordt onder meer verdacht van deelname aan een terreurorganisatie, het voorbereiden van terroristische misdrijven en het witwassen van grote sommen geld. De 33-jarige Syriër en ex-vriend van de Nederlandse journalist Ans Boersma heeft volgens het Openbaar Ministerie redelijk hoog in de boom gezeten bij terreurorganisatie Jabat al-Nusra en contact onderhouden met hooggeplaatste figuren.

De Syriër dook in september 2017 op in debatcentrum De Balie in Amsterdam tijdens de vertoning van een documentaire over Raqqa, de hoofdstad van het zelfverklaarde kalifaat van Islamitische Staat (ISIS).

Lees ook – Syrische Balie-terrorist wil in de cel blijven omdat hij bang is voor uitzetting

Boersma, die als correspondent in Turkije woonde en werkte, werd begin dit jaar aangehouden en dat land uitgezet. Het is niet duidelijk of de journalist het verleden van A. kende. Zij ontkent, het OM denkt dat ze er meer van wist.

De broer van A. zit ook vast op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme. Hij woonde sinds enkele jaren met zijn gezin in Bergeijk. Beide broers waren woensdag niet aanwezig in de extra-beveiligde rechtbank op Schiphol. Het ging wederom om een inleidende zitting. De inhoudelijke behandeling is niet eerder dan volgend jaar.

ANP