Binnenland

SJW-censuurvehikel Facebook censureert pagina Fotomuseum Rotterdam, want kunst is kwetsend

01-08-2019 13:43

De Facebookpagina van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam is plots niet meer te vinden. Het museum plaatste deze week foto’s van Ed van der Elsken, van wie de tentoonstelling Lust for Life in het museum te zien is. “Vermoedelijk worden de foto’s als te bloot of te aanstootgevend beoordeeld”, aldus een woordvoerster. Het museum zoekt contact met Facebook.

Directeur Birgit Donker is verontwaardigd: “Ed van der Elsken is een van de beroemdste Nederlandse fotografen en wordt wereldwijd gewaardeerd om zijn directe, onconventionele en persoonlijke stijl. Hij wist als geen ander de Zeitgeist van de jaren 60 en 70 te vangen. Bloot maakte onherroepelijk een onderdeel uit van deze tijd. Foto’s van zo’n groot fotograaf zouden nooit gecensureerd mogen worden op een platform als Facebook, zoals geen enkel ander kunstwerk geweerd zou mogen worden wegens naaktheid.’’

Een van de foto’s die het museum publiceerde is een plaat die Ed van der Elsken in Japan maakte: een half door schaduwen verborgen naakte vrouw onder een open raam.

Anp