Binnenland

Gifwolk boven Chemelot in Geleen

03-08-2019 12:22

Op industrieterrein Chemelot in Geleen is zaterdag rond de middag een giftige stof gelekt. Op en rond het terrein loeiden sirenes. Een rookwolk met salpeterzuur waait volgens de Veiligheidsregio richting Beek en Geleen. Een groot winkelcentrum in Beek is afgesloten, mensen die binnen zijn wordt geadviseerd binnen blijven. In Geleen is de weekmarkt afgebroken, en ook daar gaan winkels dicht. Het lek met salpeterzuur is volgens Chemelot inmiddels gedicht.

Volgens Chemelot ging het om een rookwolk die vrijkwam uit salpeterzuurfabriek OCI Nitrogen. De hulpdiensten sloegen groot alarm en hebben de regionale zender L1 ingeschakeld. Die is nu rampenzender.

Chemelot meldt dat het gaat om salpeterzuur. De hulpdiensten hebben groot alarm geslagen. Ook is een NL-Alert uitgegaan. Omwonenden zijn gewaarschuwd voor stank en een hinderlijke lucht. De brandweer adviseert mensen die sirenes horen en een NL-Alert hebben gekregen ramen en deuren dicht te houden en de mechanische ventilatie uit te zetten. Het gaat om inwoners van Beek en Geleen, volgens de veiligheidsregio.

Afgelopen donderdag meldde Chemelot dat een van de salpeterzuurfabrieken van OCI Nitrogen wegens een storing uit bedrijf moest worden genomen. Er ontstond daarbij een bruine rookpluim. Een dag later was die rookpluim er opnieuw, nu door het weer opstarten van de fabriek.

Salpeterzuur is een grondstof voor kunstmest. “Bij de productie van salpeterzuur komen stikstofoxiden (NOx) vrij”, legde Chemelot uit bij het stilleggen van de fabriek donderdag. “Een denox-installatie reduceert deze uitstoot. Bij start en stop van de fabriek is de denox-installatie nog niet op de juiste temperatuur. Daardoor komt er een beperkte hoeveelheid stikstofoxiden vrij (bruine pluim). De pluim wordt op grote hoogte uitgestoten en opgenomen in de lucht. Bij onderhoudswerkzaamheden, een stop of een storing is de bruine pluim kortstondig zichtbaar.”

Niet duidelijk is wat de oorzaak is van de emissie van zaterdag.

ANP