Buitenland

Explosie auto in Caïro blijkt islamitische terreuraanslag

05-08-2019 16:35

De explosie van een auto in het centrum van de Egyptische hoofdstad Caïro was het werk van terroristen, meldden de autoriteiten maandag. Bij de explosie van de auto op een drukke autoweg langs de rivier de Nijl kwamen twintig mensen om het leven en raakten er circa dertig gewond.

Aanvankelijk meldden de autoriteiten nog dat er mogelijk iets mis was met de auto, maar later is de conclusie naar buiten gebracht dat “de auto beladen was met explosieven en gebruikt werd voor een terroristische operatie”.

Egypte heeft een lange geschiedenis van islamitisch extremisme en worstelt momenteel met een grote groep jihadisten in de Sinaï. Bomaanslagen komen de laatste jaren relatief weinig voor. Eind vorig jaar ontplofte een bom langs de weg toen een bus toeristen in Giza voorbijreed. Daarbij vielen elf gewonden.

Een jaar eerder viel een gewapende man kopten (Egyptische orthodoxe christenen) aan in de voorstad Helwan en daarbij vielen elf doden. Ook in april en mei 2017 waren de Egyptische christenen het doelwit van terroristen zoals bij bomaanslagen op kerken op Eerste Paasdag en op christenen in al-Minya ten zuiden van Caïro. Daarbij vielen in totaal zeker 65 doden.

ANP