Amsterdamse politie zoekt jongen met ‘lichte huidskleur’ die zwangere vrouw in auto mishandelt

06-08-2019 19:19

Tragische maar twee interessante berichten van de Amsterdamse politie én lokale omroep AT5 over hetzelfde voorval. Bij het festival Vunzige Deuntjes in het Amsterdamse Bos – inmiddels ruim twee weken geleden; de politie zit er bovenop, zoveel is duidelijk – is een zwangere vrouw mishandeld. Ze had iemand afgezet bij het festival, reed weg met haar auto maar werd lastiggevallen door een groep jongeren. Een van hen trapte vervolgens op haar in. De politie roept getuigen op zich te melden.

AT5 meldt dinsdag:

“Eén van de jongens opent de deur aan de kant van de bijrijder en trapt, ondanks dat de vrouw roept dat ze zwanger is, een paar keer op haar in. De vrouw stapt haar auto uit en een omstander schiet haar te hulp.”

Om te vervolgen dat de recherche onderzoek doet naar de mishandeling en op zoek is naar getuigen. Ook geeft de omroep een signalement van de jongen die op de vrouw heeft ingetrapt. Hij is tussen de 20 en 25 jaar oud en heeft een lichte huidskleur. “De zijkant van zijn haar is opgeschoren en hij heeft een lok half voor zijn ogen. Hij droeg op dat moment een fel groen t-shirt en een spijkerbroek.”

Maar WTF is een lichte huidskleur? Bedoelt de politie niet ‘licht getint’? Toch maar even het originele politiebericht erbij gepakt.

Dat communiqué schept meer duidelijkheid:

“De groep bestond uit ongeveer zes licht getinte jongens en twee jongens met lichte huidskleur in de leeftijd van 20 tot 25 jaar oud. (-) De verdachte die op de vrouw heeft ingetrapt heeft het volgende signalement: Man met lichte huidskleur.”

Naast ‘licht getint’ heb je tegenwoordig dus ook ‘lichte huidskleur’.

Schrijver dezes kent zijn RAL-kleurenwaaier dus gokt er op dat de Amsterdamse politie met ‘lichte huidskleur’ dus eigenlijk ‘blank’ bedoelt.

Tip voor de politie (maar vooral AT5): als je een blanke verdachte zoekt, noem deze dan gewoon blank. Dan snapt de eenvoudige man in de straat die getuige was waar hij naar uit moet kijken. Zelfde geldt voor licht getintiërs: identificeer ze als ‘Marokkaans of Turks’, donkere verdachten ‘zwart’ (al dan niet gespecificeerd naar Afrikaans, Antilliaans dan wel Surinaams) en mensen met rood haar noem je dan (‘verdachte maakte zielloze indruk’) ‘Ginger’.

Kleurenblindheid is een lollig progressief dingetje maar bij concrete opsporing heb je er niets aan.