Opinie

Beste huiliehuilie-millennial die graag zijn eerder ingezonden artikel van TPO.nl wil verwijderen

08-08-2019 12:42

Beste millennials, snow flakes, (eerstejaars) studenten, starters op de arbeidsmarkt en anderen uit dezelfde generatie die om de een of andere reden totaal in paniek zijn geraakt over hun ‘online identiteit’ en nu vanwege het solliciteren, andere studie of zoeken naar werk graag zouden willen dat hun ‘online identiteit’ wordt uitgewist.

Als je ooit iets hebt ingezonden naar TPO, meestal omdat je op dat moment vond dat je een mening had die door iedereen moest worden gehoord, dan kun je dat niet achteraf met terugwerkende kracht weer ongedaan maken. Ingezonden blijft ingezonden, jouw naam gepubliceerd op TPO.nl blijft jouw naam gepubliceerd op TPO.nl.

Ben je bezig met het ‘verwijderen van je online identiteit’ maar heb je ooit iets gepubliceerd op TPO.nl dan betekent dit, inderdaad, dat jouw naam voor eeuwig hoog in Google blijft verschijnen omdat jouw naam nu eenmaal in de TPO-database zit. En nee, wij gaan die naam niet, nooit, verwijderen, net zo min we jouw artikel, ooit, gaan verwijderen.

Wij hebben principes (wij wél, maar wij zijn dan ook van een andere generatie) en één van die principes is dat wij niet verantwoordelijk zijn voor hoe een ander zijn ‘online identiteit’ beleeft. Jij kan misschien wel denken, en verwend dat je bent eisen en drammen, dat je werkelijkheid aan alle kanten altijd maakbaar is, maar wij vinden gewoon, heel ouderwets, van niet en denken dat eens gezegd altijd gezegd is.

Leer maar eens lekker verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen acties. Zie het maar als een eerste stapje op weg naar de échte realiteit, buiten de rubberentegelbubbel van je helikopter-pappa en mamma waarin je altijd hebt geleefd.

Dus als je in je studententijd een stevige mening had over het een of ander (pro- of contra-) en je publiceert die mening (terecht) op TPO.nl zul je een aantal jaar later als je gaat solliciteren inderdaad ‘hinder’ ondervinden van het feit dat iedereen die mening, onder jouw naam, kan teruglezen. Als je een mening (contra) hebt gepubliceerd over bedrijf X en je gaat jaren later solliciteren bij hetzelfde bedrijf X (lol, dit is dus echt gebeurd! Serieus!) dan gaan wij niet voor jou je oude mening weghalen omdat je nu ineens graag wilt werken bij bedrijf X wat je ooit zo haatte.

Zo gaan wij in dit land, waar hard gevochten is voor de vrije meningen, niet om met iets kostbaars als De Mening. Vrijheid en democratie zijn geen spelletje. Meningen zijn geen wisselgeld waarmee een nieuwe werkelijkheid kan worden geconstrueerd omdat jij zo egocentrisch bent dat je de werkelijkheid alleen om jou wilt laten draaien.

Wij zeggen: ga gewoon staan voor (of achter) je mening en laat je niet bang maken door ‘solliciteren’ (lol) of andere morele paniekzaaierij over ‘online identiteit’, vooral bedoeld om de zombies en schapen in het gareel te houden. Wees juist blij dat je een mening hebt (had, en voor eeuwig hebt in Google)! Er zijn al zo weinig mensen die onder hun eigen naam hun mening kunnen geven en dat dan ook nog eens leesbaar kunnen opschrijven! Feliciteer jezelf toch eens met het feit dat onder jouw naam een echte, authentieke, onveranderbare mening vindbaar is!

HOERA VOOR JEZELF, PIK! Je bent één van de weinigen in deze samenleving met überhaupt een béétje originele gedachte! Een gedachte die voor de komende 10000000 nageslachten zichtbaar zal blijven! LEGACY MAN! Je hebt niet voor niets geleefd, dat kunnen heel veel anderen je niet nadoen!

Zo niet: val ons er verder niet mee lastig. We zijn het hysterische huiliehuilie van mensen die ‘er nu toch ineens anders over denken’, ‘door zijn gegroeid’ (lol) en ‘last hebben in hun werkveld van mijn naamsvermelding op pagina 17 van Google’ (lees: ik ben zo intens tevreden met mijzelf dat ik regelmatig op mijn eigen naam google) en aan ons komen vragen of we even hun verleden willen aanpassen spuug- en spuugzat. Strontzat! Echt, stop met dat millenniale gemakzuchtige gejammer en gedram. Wees een vent. Tel godverdomme toch eens een keer je kloten. Man up! Trek jezelf aan je knotje omhoog uit dat hedendaagse laat-kapitalistische moeras van collectief zelfmedelijden en accepteer gewoon je zo keurig online vastgelegde authenticiteit!

En nee, we raken niet (NIET!) onder de indruk van verwijzingen naar de AVG, privacywetgeving of overige bij elkaar Gegooglde wetsteksten die ons zouden moeten overtuigen dat we ineens geen persvrijheid meer zouden hebben en er kennelijk geen vrijheid van meningsuiting meer bestaat (al zou je je echt helemaal kapot moeten schamen dat je, alleen omdat het om je eigen naam gaat, ineens blij zou zijn met een inperking van die vrijheid omdat het nu even uitkomt in je egocentrische pathetische post-hedonistische universumpje).

Net zo min we onder de indruk raken van het altijd weer terugkerende passief-agressieve gekwetste ego-moralisme (‘Jammer dat jullie mij niet gewoon normaal willen helpen! Het gaat toch om wat kleins? Wat maakt die ene naam nou uit? Ik had TPO hoger ingeschat!’) dat altijd weer volgt op onze duidelijke maar terechte afwijzing.

Wij zeggen: billen branden is blaren zitten. Wie er bewust voor kiest een podium te zoeken moet de rest van zijn leven omgaan met de gevolgen daarvan. Er is geen weg terug en alleen omdat online vermeldingen aanpasbaar zijn wil dat nog niet zeggen dat het dus ook maar aangepast moet worden.

Dit geldt al helemaal voor mensen die zelf niets hebben ingestuurd, maar in artikelen worden genoemd omdat ze een boek (of kronieken) hebben geschreven, iets in het openbaar hebben gezegd of anderszins noemenswaardig zijn waardoor ze in teksten worden genoemd.

Als je serieus bang bent dat je naam ooit wordt genoemd op een website dan moet je jezelf helemaal terugtrekken uit het openbare leven. Het staat iedereen vrij om elk moment van de dag iets over jou te publiceren en jou met naam een toenaam te noemen en er is helemaal NIETS wat jij daar aan kunt doen. Wij kunnen hier op TPO elke dag een artikel schrijven met daarin jouw naam, woonplaats, beschrijving van je uiterlijk en je leeftijd en daarin een uitgebreide mening over jou geven zonder dat jij daar iets tegen kunt beginnen. Zolang die mening niet al te schadelijk is en er geen sprake is van laster of smaad is dat volledig toegestaan.

Met inbegrip van je naam op positie 1, pagina 1 van Google. Voor altijd.

Hard? Gemeen? Stom? Nope. Zo werkt vrijheid in een vrije en open democratie. Inderdaad, niet altijd een makkie, maar wel rechtvaardig.

Welkom in de vrije samenleving! Welkom in de online 21ste eeuw!

En hartelijk succes gewenst met ‘stappen ondernemen’. We kunnen niet wachten tot een Nederlandse rechter inderdaad besluit een einde te maken aan de vrijheid van meningsuiting dankzij het noemen van iemands naam in een artikel op TPO.nl. Betere gratis reclame is eigenlijk niet denkbaar.

* Zelfs wij van de principes strijken wel eens met de hand over ons hart: in zeldzame gevallen komt het voor dat iemand aantoonbaar wordt bedreigd door gegevens in een publicatie of dat iemand onterecht op een bepaalde manier wordt beschreven in een artikel. In dat geval kiezen wij er wel eens voor zaken dusdanig aan te passen dat namen en gegevens niet meer zichtbaar zijn. Het moet dan echter wel aantoonbaar zijn dat de gevolgen van publicatie voor serieuze problemen zorgen.

** In dit artikel gebuiken we genderspecifieke, mannelijke, beslist niet genderneutrale taal en noemen we alle mannen en vrouwen ‘hij’. We zijn Trouw niet hè?