Dakconstructie AZ-stadion te licht door bezuiniging

11-08-2019 13:35

De dakconstructie van het AFAS-stadion van voetbalclub AZ in Alkmaar is bij de bouw in 2005-2006 veel te licht uitgevoerd om kosten te besparen. “Een spaghetticonstructie. Ik wacht al 13 jaar tot het in zou storten”, aldus bouw- en brandexpert Ynso Suurenbroek in het AD.

Suurenbroek was buitengewoon lid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die op verzoek van de brandweer in Alkmaar de bouwvergunning tegen het licht hield. De brandweer twijfelde aan de brandwerendheid en vroeg zich af of het dak een brand van een uur zou kunnen weerstaan.

Een betere brandwerendheid had bereikt kunnen worden door een stevigere constructie. “Met dikker staal.’’ Maar dat was volgens de gemeente niet nodig, aldus Suurenbroek. “Met de extra belasting van de zonnepanelen die een paar jaar geleden aangebracht zijn en harde wind vanuit een bepaalde hoek met onderdruk en bovendruk krijg je dit. Maar dat gebeurt alleen als de constructie vanaf het begin te zwak is.’’

De Onderzoeksraad voor Veiligheid houdt ondertussen een verkennend onderzoek naar het deels instorten van het dak. Het dak boven de Molenaarstribune kwam zaterdag naar beneden tijdens een storm. Niemand raakte gewond.

“Maar er hadden tientallen doden kunnen vallen”, zegt VVD-Tweede Kamerlid Daniel Koerhuis. Hij wil een Kamerdebat over hoe het kon gebeuren, meldt NH Nieuws. “Ik ben erg geschrokken. Het is een relatief nieuw stadion,” aldus de VVD’er, die met minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) om tafel wil.

Het terrein van het AFAS Stadion van AZ is voorlopig niet toegankelijk. Zondag komt het elftal van AZ wel in actie: om 14.30 uur in een uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk. “Er wordt zo snel mogelijk duidelijk waar de komende thuisduels gespeeld worden” is het enige dat AZ er in een bericht op Twitter over kwijt wil.

De club was op het moment dat het dak instortte niet aan het trainen in het stadion. Vanwege de harde wind werd elders binnen getraind.

ANP/TPO