Binnenland

Ouders seriemoordenaar Thijs H. knoeiden met bewijsmateriaal

16-08-2019 11:45

De ouders van drievoudig moordverdachte Thijs H. hebben zich “niet altijd even meewerkend opgesteld als het gaat om de waarheidsvinding”. Dat zei de officier van justitie vrijdag tijdens de eerste niet-inhoudelijke zitting in de rechtbank in Maastricht.

Lees ook – Dossier Thijs H.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn er aanwijzingen dat er na de dubbele moord op de Brunssummerheide sporen zijn weggemaakt. De kleding van H. is gewassen, net als de rugtas waarin het vermoedelijke moordwapen zat. Dat mes is ook schoongemaakt. De ouders zijn overigens geen verdachte in deze zaak, meldt het OM.

H. heeft bekend dat hij drie mensen met een mes heeft gedood, een vrouw in Den Haag en een man en vrouw op de Brunssummerheide. De Limburger verklaarde dat hij via “nieuwsberichten en kentekens” opdracht had gekregen om twee mensen te vermoorden, anders zou er iets met zijn familie gebeuren. Na de moord op de vrouw in de Scheveningse bosjes in Den Haag durfde hij naar eigen zeggen niet meer, maar daarna kreeg hij “via een televisieprogramma te horen dat er toch echt twee mensen dood moesten”.

Volgens het OM heeft hij na zijn arrestatie eerst ontkend, toen gezwegen en daarna gezegd dat hij “opdracht” had gekregen om mensen te doden. Volgens H. gebeurde dat in een psychose, veroorzaakt door ADHD-medicijnen.

De officier van justitie merkte op dat er op zijn computer zoekopdrachten zijn gevonden als ‘hoe gedraag ik me als een psychopaat’ en ‘hoe leid ik hulpverleners om de tuin’. Ook vraagt ze zich af of het “veelvuldig drugsgebruik” van de man iets met zijn daden te maken kan hebben. Over het motief van H. tast justitie nog in het duister.

H. wordt later deze maand opgenomen in het Pieter Baan Centrum voor onderzoek naar zijn geestelijke gesteldheid. Hij heeft aangegeven “volledig” mee te willen werken aan het onderzoek. Aan het einde van de zitting vertelde hij dat hij verschrikkelijk veel spijt heeft van zijn daden. “Ik hoop dat jullie steun bij elkaar kunnen vinden”, zei hij tegen de aanwezige nabestaanden.

ANP