Politiek Buitenland

Donald Trump ontmoet binnenkort Iraanse president Hassan Rohani

26-08-2019 18:18

Een ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Iraanse president Hassan Rohani zal binnenkort plaatsvinden. De voorbereidingen voor een gesprek over de nucleaire kwestie zijn al bezig, zei de Franse president Emmanuel Macron maandag na afloop van de G7-top in Biarritz.

“Twee dingen zijn voor ons heel helder: Iran mag nimmer over kernwapens beschikken en de huidige situatie mag geen bedreiging zijn voor de regionale stabiliteit”, aldus Macron. Hij zegt dat de gesprekken gaande zijn om een treffen tussen de twee staatshoofden mogelijk te maken. “Ik hoop dat het de komende weken definitief tot een afspraak kan komen.”

Trump is ook positief over een mogelijke ontmoeting. “Ik denk dat de kans groot is dat we elkaar zullen ontmoeten. Ik heb er een goed gevoel over.” De Amerikaanse president denkt dat Iran niets anders kan dan aan de onderhandelingstafel gaan zitten. “Als ze zo doorgaan zullen wij met geweld antwoorden. Het lijkt me dus dat zij graag met mij willen praten om de situatie glad te strijken.”

Trump en Rohani worden beiden verwacht bij een bijeenkomst van de Verenigde Naties in New York eind september.

ANP