Politiek Buitenland

Indonesië gaat hoofdstad verplaatsen naar Borneo

26-08-2019 12:46

De nieuwe Indonesische hoofdstad komt in de provincie Oost-Kalimantan in het Indonesische deel van het eiland Borneo. President Joko Widodo zei maandag dat het verhuizen van de hoofdstad van Jakarta naar Oost-Kalimantan bijna 30 miljard euro kost.

Hij zei dat de overheid daarvan 19 procent wil betalen. De rest van het geld moet onder meer worden opgebracht door particuliere investeerders. In de begroting van bijna 30 miljard euro zijn ook de kosten voor de bouw van overheidsgebouwen en voor huizen voor ongeveer anderhalf miljoen ambtenaren opgenomen.

De nieuwe hoofdstad moet komen op een locatie tussen de steden Samarinda en Balikpapan. “Dit is een strategische locatie die centraal in Indonesië ligt, in de buurt van groeiende stedelijke gebieden”, zei Widodo tijdens het bekendmaken van de plannen.

Minister van Planning Bambang Brodjonegoro zei dat in 2020 wordt begonnen met de aankoop van land. De verhuizing van de hoofdstad begint niet voor 2024. Het is nog niet bekend hoe de hoofdstad gaat heten.

De president wil de hoofdstad verplaatsen om meerdere redenen. Het verkeer in Jakarta loopt steeds vast, luchtvervuiling is een groot probleem en er zijn geregeld overstromingen.

ANP