Politiek Buitenland

Turkije wil militaire samenwerking met Rusland uitbreiden

27-08-2019 21:50

President Recep Tayyip Erdogan wil de samenwerking in de defensie-industrie met Rusland voortzetten, inclusief gevechtsvliegtuigen. Hij zei dat dinsdag na gesprekken in Moskou met zijn Russische tegenhanger Vladimir Poetin.

Lees ook – Turkse F-35-piloten niet welkom in de VS om Russische technologie

Erdogan sprak nadat beide leiders een luchtshow buiten de Russische hoofdstad hadden bezocht, waar Sukhoi Su-57 straaljagers demonstratievluchten uitvoerden en Erdogan de vliegtuigen inspecteerde.

In een andere stap die de banden met NAVO-bondgenoot Verenigde Staten verder kan ondermijnen, nam Turkije dinsdag een tweede levering Russische S-400 luchtverdedigingssystemen in ontvangst.

De eerste levering van delen van de S-400’s, waarvan Washington zegt dat deze niet verenigbaar zijn met de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO), arriveerde in juli in Ankara.

Washington heeft nog niet gereageerd, maar zei vorige maand Turkije te verwijderen uit zijn programma van F-35-straaljagers, die Turkije van plan was te kopen. Als reactie zei Erdogan dat Turkije ergens anders heen zou gaan om aan zijn behoeften te voldoen.

Poetin zei dat hij en Erdogan spraken over samenwerking met betrekking tot de Russische Su-35-straaljager en mogelijk ook bij de nieuwe Su-57.

ANP