Politiek Buitenland

Brexit – Boris Johnson gaat Koningin vragen Lagerhuis te schorsen

28-08-2019 11:38

De Britse regering gaat koningin Elizabeth vragen om het parlement binnenkort te schorsen. Daarmee kan de regering van Boris Johnson de opening van het parlementaire jaar uitstellen en het voor parlementsleden moeilijk, zo niet onmogelijk maken om een brexit zonder deal tegen te houden.

Dat meldden diverse Britse media, waaronder de BBC. Het Britse parlement komt normaal gesproken begin volgende week weer bijeen. Na 14 september volgt een nieuwe reguliere pauze waarna op 9 oktober het parlementaire jaar begint met de Queen’s Speech, de Brits versie van de troonrede.

Berichten wijzen er nu op dat de regering-Johnson die opening tot 14 oktober wil uitstellen. Op 31 oktober wil Johnson uit de EU stappen, desnoods zonder overeenkomst.

Instantupdate – De opening van het Britse parlementaire jaar wordt vijf dagen uitgesteld naar 14 oktober, maar het parlement heeft tijd genoeg om over de brexit te debatteren. Dat zei de Britse premier Boris Johnson. Hij ontkende dat hij het parlement buitenspel wil zetten bij de brexit.

ANP