Politiek Buitenland

Matteo Salvini lijkt buiten de boot te vallen – Vijfsterrenbeweging heeft deal met sociaaldemocraten

28-08-2019 22:06

De Italiaanse Vijfsterrenbeweging (M5S) zegt dat er een deal is met de sociaaldemocratische oppositiepartij PD voor de vorming van een nieuwe regering met Giuseppe Conte als premier. Dat liet de protestpartij woensdagavond weten.

Lees ook – Italiaanse politieke crisis compleet: premier Giuseppe Conte stopt ermee

Eerder op de dag zei de Italiaanse oppositieleider Nicola Zingaretti al dat zijn Democratische Partij bereid is een regering te vormen met de Vijfsterrenbeweging onder Conte.

De twee partijen zijn vastbesloten om een ​​coalitie te vormen ondanks jaren van wederzijdse vijandigheid. Ze willen vervroegde verkiezingen voorkomen die in het voordeel zouden uitpakken van de rechtse Lega-partij. Zijn leider Matteo Salvini liet de vorige coalitie met de Vijfsterrenbeweging eerder deze maand klappen.

Het is nu aan president Sergio Mattarella of hij aan Conte opdracht geeft een nieuwe regering te vormen, de 67e van Italië sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Een coalitiepact is echter nog geen uitgemaakte zaak. De Vijfsterren en de PD moeten het nog eens worden over andere topfuncties binnen de regering, waaronder die van de vicepremier, en een gemeenschappelijk beleid formuleren.

Als extra complicatie heeft M5S gezegd dat het de deal met de PD online ter stemming zal voorleggen aan de partijleden. Veel M5S-aanhangers hebben op sociale media ieder ​​pact met de centrumlinkse PD al bij voorbaat verworpen en een ‘ja’-stem kan niet als vanzelfsprekend worden beschouwd.

Demissionair premier Giuseppe Conte wordt donderdag verwacht bij de president. Het bezoek moet om 09.30 uur plaatsvinden, meldt het presidentieel paleis.

De partijen PD en Vijfsterrenbeweging (M5S) zijn bereid de partijloze Conte te laten aanblijven als minister-president. Het is uiteindelijk aan president Sergio Mattarella om hem te vragen een nieuwe regering te vormen.

Mattarella ontving dinsdag en woensdag weer politieke kopstukken uit de verschillende partijen. Regeringspartij M5S en oppositiepartij PD maakten toen duidelijk dat ze willen kijken of ze samen een coalitie kunnen vormen.

Conte stond eerder aan het hoofd van de coalitie van M5S en de Lega. Die laatste partij beëindigde de samenwerking en stuurde aan op nieuwe verkiezingen. Daarop gingen M5S en PD praten over een mogelijke samenwerking om dat te voorkomen.

ANP