Binnenland

Tsunami van overvallen overspoelt het veilige en beslist niet criminele Nederland, dat gave land

29-08-2019 12:35

Het aantal overvallen is in de eerst helft van dit jaar met bijna een vijfde toegenomen, bevestigt de politie na berichtgeving hierover door het AD. Vorig jaar rond deze tijd lag het aantal op 649, terwijl de teller dit jaar al op 750 staat. Vooral het aantal overvallen op maaltijdbezorgers steeg. In de eerste zeven maanden gebeurde dat 88 keer, tegen 42 keer in dezelfde periode een jaar eerder.

De afgelopen jaren was er juist sprake van een daling van het aantal overvallen. In 2009 lag het aantal nog op 2900, in 2017 was dat gedaald naar 1140. Dat was te danken aan extra politie-inzet. Pas sinds vorig jaar zit het aantal weer in de lift, ziet ook Jos van der Stap, Landelijk coördinator overvallen bij de politie. “Mogelijk komt het omdat korpsen tegenwoordig wat vaker prioriteit geven aan het bestrijden van andere vormen van criminaliteit, zoals ondermijning en cybercrime.”

Omdat het de komende tijd, in de herfst, slechter weer wordt en sneller donker, vreest de politie dat het aantal overvallen op bezorgers verder zal toenemen. Van der Stap: “Wij adviseren bedrijven met veel bezorgers, zoals pizzaketens, af te stappen van contante betalingen. Hierover zijn we ook voortdurend met ze in gesprek.” Restaurants vrezen dan klantverlies, maar volgens Van der Stap onterecht. “Bij pakketbezorging is vooruitbetalen toch ook geen probleem? ”

Volgens Van der Stap heeft de recente stijging van het aantal overvallen de volle aandacht van de korpsleiding. Maar de keuze welke vorm van criminaliteit voorrang heeft, is veelal ook een lokale, zegt hij.

Anp