Politiek Buitenland

Brexit – Boris Johnson bereidt grote schoonmaak in eigen partij voor

02-09-2019 15:59

De Britse regering lijkt aan te sturen op het verliezen van een brexitstemming deze week om vervolgens verkiezingen te houden. Dat zei de prominente Conservatief David Gauke, die tegen een brexit zonder deal is, tegen de BBC.

Gauke, voormalig minister van Justitie, vermoedt dat de regering zich wil ontdoen van kritische volksvertegenwoordigers in de eigen gelederen. Er is vanuit de regerende Conservatieve Partij al gedreigd met zware maatregelen tegen dissidenten die met de oppositie meestemmen.

De Conservatieven en hun gedoogpartner DUP beschikken in het parlement over een flinterdunne meerderheid en kunnen zich geen overlopers permitteren. De parlementariër zegt dat normaliter vrienden uit het kabinet zouden bellen om steun te vragen.

“Maar de gebruikelijke operatie vindt niet echt plaats. Ik heb de indruk dat ze mensen bijna proberen te verleiden tegen de regering te stemmen”, zegt Gauke. Hij vermoedt dat de regering een nederlaag wil lijden om vervolgens rebellen uit de partij te zetten en op nieuwe verkiezingen aan te sturen.

Britse parlementariërs werken aan een motie die moet voorkomen dat hun land op 31 oktober zonder deal de EU verlaat. Dat bericht nieuwssite Buzzfeed News, dat de hand heeft gelegd op een conceptversie van het voorstel. Dat moet in sneltreinvaart door het parlement worden geloodst.

De motie is opgesteld door Labourlid Keir Starmer en twee dissidenten binnen de Conservatieve Partij van premier Boris Johnson, Oliver Letwin en Dominic Grieve. In de conceptversie staat dat Johnson om uitstel van de brexit moet vragen als hij niet binnen een bepaalde termijn een brexitdeal rondkrijgt.

De parlementariërs kunnen dinsdag in actie komen. Dan keert het Lagerhuis terug van zomerreces. Premier Johnson heeft steeds gezegd dat zijn land op 31 oktober de EU zal verlaten, met of zonder deal. Een meerderheid van de parlementariërs heeft juist duidelijk gemaakt zo’n no-deal brexit te willen voorkomen.

De tijd dringt voor de tegenstanders van de brexitkoers van Johnson. Het parlement wordt volgende week voor ruim een maand geschorst in de aanloop naar de troonrede.

ANP