Politiek

Syrische jihadist uit Zeeuws dorp Kapelle blijft vastzitten

02-09-2019 12:21

Ondanks het verzoek om zijn 12-jarige dochter te mogen ondersteunen tijdens haar behandeling tegen kanker, heeft de rechtbank maandag besloten dat Ahmad Al K. in de cel blijft. De 47-jarige Syriër wordt verdacht van terrorisme en oorlogsmisdrijven in zijn thuisland. Hij zou onder meer hebben deelgenomen aan de standrechtelijke executie van een Syrische militair in 2012.

Lees ook – Syrische commandant islamitische terreurorganisatie al-Nusra opgepakt in Zeeuws Kapelle

Al K. werd eerder dit jaar in het Zeeuwse dorp Kapelle na een undercoveractie van de politie aangehouden. Hij kwam daar vijf jaar geleden wonen met zijn vrouw en zeven, veelal nog jonge kinderen. De 12-jarige dochter moet binnenkort behandeld worden voor kanker. Volgens de advocaat van Al K. is er een aanzienlijke kans dat ze door de ziekte zal komen te overlijden.

De voorzitter van de rechtbank benadrukte dat ze echt de ernst van de situatie inziet. “Maar de verdenking is te zwaar, dus we gaan u niet schorsen. Hoe zwaar u dat ook zou vallen.”

De verdachte heeft wel de mogelijkheid om bij de behandeling van zijn dochter te zijn. Dan moet hij een verzoek indienen voor incidenteel verlof bij de gevangenis.

De Syriër heeft toegegeven dat hij bij de executie in Syrië aanwezig was. Maar hij heeft volgens zijn advocaat geprobeerd het slachtoffer te ruilen voor zijn broers die gegijzeld werden door het regime van de Syrische president Assad. Volgens zijn advocaat heeft hij niet het bevel tot de executie gegeven.

Volgens het Openbaar Ministerie was Al K. commandant van de terroristische organisatie Jabhat al-Nusra en zou hij hebben deelgenomen aan de gewapende strijd.

De volgende zitting staat gepland op 18 november, ook dan wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld.

ANP