Binnenland

Terrorist Amsterdam CS wilde eigenlijk niet onschuldigen aanvallen

02-09-2019 12:01

Jawed S. had aanvankelijk niet het plan onschuldige mensen iets aan te doen, toen hij vorig jaar op Amsterdam Centraal Station twee Amerikaanse toeristen neerstak. “Het was helemaal niet mijn bedoeling hen van het leven te beroven. Ik was van plan oneerlijke en wrede mensen te doden.”

Lees ook – Islamitische aanslagpleger Amsterdam CS bedreigt Geert Wilders opnieuw

Dat zei de 20-jarige verdachte van Afghaanse afkomst bij de aanvang van zijn proces in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. “Ik was naar Nederland gekomen om mijn profeet te beschermen.” De man wilde hem verdedigen tegen de beledigingen van PVV-leider Geert Wilders. De door Wilders uitgeschreven (en later afgeblazen) cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed zou de directe aanleiding hebben gevormd voor de woede bij S.

“Jullie zijn heel erg wreed”, begon hij zijn reactie op de beschuldiging van het Openbaar Ministerie, die hem ervan verdenkt dat hij de twee toeristen wilde doden. “Waarom hebben jullie dat vuile varken de gelegenheid gegeven de profeet te beledigen?” De voorzitter van de rechtbank vroeg hem of hij Wilders bij naam wil noemen, als hij het tijdens het tweedaagse proces over hem heeft.

Door de steekpartij liep een van de slachtoffers een “vrijwel complete dwarslaesie” op. Hij zit nog altijd in een rolstoel. Volgens de rechter was zijn ruggenmerg bijna helemaal doorgesneden. Het tweede slachtoffer werd geraakt onder zijn rechterborst en in zijn rechteronderarm. Hij kreeg een slagaderlijke bloeding en moest met spoed worden geopereerd. Door een beschadiging van een zenuw heeft de man nog altijd een dof en tintelend gevoel in zijn arm.

Paul Cliteur – Het succes van Amsterdam CS terrorist Jawed S.

ANP