Politiek

VVD morrelt aan afspraken over roken

02-09-2019 12:52

De onderhandelingen over het roken lijken wel opnieuw begonnen; en dat negen maanden nadat het kabinet een zorgvuldig samengesteld bouwpakket had gepresenteerd van zowel nieuwe rookverboden als voorzichtige stappen. Deze keer is het coalitiefractie VVD die aan één van de onderdelen van het pakket begint te trekken, meldt Trouw.

Lees ook – Staatsbetutteling over roken en drinken levert staatskas miljoenen op

De grootste regeringspartij vindt dat kleine winkeliers een jaar extra de tijd moeten krijgen om zich voor te bereiden op een nieuw verbod dat er in 2021 zou aankomen. Dan mag geen enkele winkel nog sigaretten ‘in het zicht’ uitstallen.

“Een iets schappelijker invoerdatum lijkt ons wenselijk”, zegt VVD-Kamerlid Hayke Veldman. Dinsdag vraagt zijn fractie aan staatssecretaris Paul Blokhuis (volksgezondheid) of die zijn rookmaatregelen op dit punt wil versoepelen. De Tweede Kamer debatteert dan voor het eerst over de antirookplannen van het kabinet, plannen die al negen maanden geleden zijn vastgelegd in het zogeheten ‘preventieakkoord’ over roken, alcohol en ongezond eten.