Binnenland

Bewakingscamera’s Amsterdam C.S. werkten prima toen Jawed Sultani zijn islamitische terreurdaad pleegde

03-09-2019 12:59

Rechtbanktekening van verdachte Jawed S., de islamitische terrorist die een aanslag pleegde op Amsterdam CS. ANP ALOYS OOSTERWIJK

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag tijdens het proces tegen de islamitische Jawed Sultani in de rechtszaal beelden van bewakingscamera’s getoond waarop de islamitische terroristische aanslag op twee Amerikaanse toeristen in het Centraal Station van Amsterdam is te zien. De camera’s hebben ook geregistreerd hoe de islamitische Sultani luttele seconden na zijn aanval wordt neergeschoten door de politie.

Het gaat om schokkende beelden (daarom zult u ze nooit te zien krijgen want dan raakt u maar geschokt en dat hebben we zo niet afgesproken met z’n allen in dit gave land).

De islamitische Sultani staat eerst enige tijd bij de informatiebalie waar de beide slachtoffers staan. Hun vrouwen staan enkele meters verderop, bij de bagage van het gezelschap. Sultani haalt het grote mes uit zijn rugzak, doet een stap naar voren en steekt het eerste slachtoffer met grote kracht in zijn rug. Direct daarna haalt hij met het mes uit naar het tweede slachtoffer, dat wegrent, met de islamitische Sultani in zijn kielzog.

Drie agenten schakelen Sultani vervolgens uit. Het eerste schot mist doel. De tweede afgevuurde politiekogel raakt Sultani in zijn linkerheup. De man valt achterover. Te zien is hoe het mes uit zijn hand valt en over de vloer van de stationshal glijdt.

Voorafgaand aan de aanval dwaalde Sultani zo’n drie kwartier door het station. Ook daarvan zijn camerabeelden, want ook van deze beveiligingscamera’s stond er geen één in pre-set modus.

Het OM heeft de beelden getoond in het slotbetoog in de strafzaak tegen de islamitische Sultani, dat zal worden afgerond met een strafeis.

Anp/TPO