Politiek

Peilingwatch – I&O Research: Forum voor Democratie gehalveerd

06-09-2019 17:57

Als er vandaag verkiezingen voor de Tweede Kamerverkiezingen zouden worden gehouden, zou de VVD met 32 zetels opnieuw de grootste partij worden. Daarmee evenaart de VVD bijna haar uitslag van 2017 (33 zetels). In de afgelopen zomer heeft Forum voor Democratie (FvD )veel van zijn (virtuele) aanhang verloren: de partij zou teruggaan van 23 zetels medio juli naar 11 zetels begin september. Vooral de PVV (+4 zetels), VVD (+3) en 50 Plus (+2) lijken hiervan te profiteren. Dat blijkt uit de politieke peiling van I&O Research.

Het is duidelijk dat de splitsing binnen Forum voor Democratie en het conflict tussen Henk Otten en Thierry Baudet debet is aan de forse daling van Forum voor Democratie. Negen op de tien kiezers kregen er iets van mee. Driekwart van de kiezers vindt – in het algemeen – dat Kamerleden die uit een partij worden gezet, hun zetel moeten inleveren. Een kleiner deel – de helft van alle kiezers – vindt dat “Henk Otten zijn zetel in de Eerste Kamer had moeten inleveren”. Van de huidige FvD-kiezers is 85 procent het hiermee eens. Van degenen die in 2017 stemden op FvD vindt 65 procent dat. Van de huidige FvD-stemmers vindt een groter deel (38 procent) het terecht dan onterecht (14 procent) dat Otten uit de partij is gezet. Van degenen die in 2017 op FvD stemden, is 37 procent het daarmee eens, 17 procent niet.

Otten heeft aangekondigd een nieuwe partij op te willen richten, maar slechts 4 procent van de kiezers is het eens met de stelling ‘De nieuwe partij van Henk Otten is een aanwinst voor de Nederlandse politiek’. Waarbij wel opgemerkt moet worden dat 30 procent dat nog niet weet en 22 procent neutraal oordeelt. Logisch, aangezien de partij er nog niet is en een programma of positionering slechts op hoofdlijnen. Als de partij van Henk Otten mee zou doen aan de Tweede Kamerverkiezingen, zou op dit moment 1 procent van alle kiezers stemmen op de partij van Otten, waarmee hij met één zetel in de Tweede Kamer zou kunnen komen. Van degenen die nu FvD als eerste keuze hebben, zou 88 procent daarbij blijven, 2 procent zegt nu al voor Otten te kiezen en de overige 10 procent weet het niet of kiest dan voor een nog andere partij.