Binnenland

Tsunami van ‘ernstige steekincidenten’ overspoelt het gave land Nederland waar ‘de criminaliteit daalt’

06-09-2019 10:06

Foto ter illustratie

Terwijl de geregistreerde criminaliteit langzaam afneemt, is er een lichte stijging te zien van het aantal ernstige steekincidenten. In 2015 waren er nog 397 zware steekpartijen, in 2018 al 476. Tot 1 juli dit jaar was het 251 keer raak. Dat schrijft het kwaliteitsjournalistieke main stream print medium De Telegraaf op basis van cijfers die het opvroeg bij de Nationale Politie.

Het totaal aantal incidenten met een mes in Nederland is vrijwel gelijk gebleven sinds 2014, maar bij de categorie moord, doodslag of pogingen daartoe, is wel een lichte stijging te zien. De lichte stijging van de zware steekpartijen is bijzonder omdat de geregistreerde criminaliteit juist met tien procent is afgenomen.

De toename is niet alleen in Nederland te zien. Ook in andere Europese landen wordt vaker een mes getrokken. In Groot-BrittanniĆ« wordt gesproken van ‘knife crime’.

Anp