Buitenland

Twee Nederlandse vloggers opgepakt bij Area 51

12-09-2019 14:40

Twee Nederlandse vloggers zijn dinsdag opgepakt bij een geheime locatie van de Amerikaanse luchtmacht in de woestijn van Nevada. Ze negeerden verbodsborden zodat ze een filmpje konden maken over de plek, Area 51. Al decennia gaan er geruchten dat daar vliegende schotels en buitenaardse wezens worden bewaard.

De opgepakte vloggers zijn de 20-jarige Ties Granzier uit het Limburgse Linne en de 21-jarige Govert Sweep uit Boxmeer. Sweep is een ‘urban explorer’, die filmpjes maakt over verlaten gebouwen. Granzier richt zich vooral op opvallende acties. Zo maakte hij eerder dit jaar een boot van ducttape. Sweep heeft 308.000 abonnees, Granzier ruim 735.000.

Volgens de sheriff van Nye County in Nevada vertelden de beide Nederlanders tegen de agenten dat ze een filmpje wilden maken. In hun auto werden vervolgens enkele camera’s en een drone gevonden. Ook ontdekten de agenten opnames die al van het militaire terrein waren gemaakt.

Sinds een paar weken is er weer veel aandacht voor Area 51. Dat komt doordat de Amerikaan Matty Roberts op Facebook een oproep had gedaan om op 20 september de basis binnen te dringen, onder het motto ‘Zo’n grote groep kunnen ze niet stoppen’. Roberts kreeg ruim twee miljoen aanmeldingen, plus een bezoekje van de FBI, waarna hij de ‘bestorming’ annuleerde en zich terugtrok.

In een gesprek met de lokale zender KTNV zegt Sweep vanuit de politiecel dat de twee op zoek waren naar een plek met goed uitzicht. “We waren niet van plan om het terrein te bestormen. We vertrekken de dag voor de bestorming.”

Granzier en Sweep zijn niet de eerste vloggers die over een grens gaan en in aanraking met de autoriteiten komen. De populaire vlogger SnapKing uit Almere kreeg vorig jaar een werkstraf omdat hij in een filmpje een man met het syndroom van Down had getreiterd. Ook liet Snapking zijn fans bellen met zijn betaalnummer. Ze dachten dat ze hem aan de lijn zouden krijgen, maar ze werden lang in de wacht gehouden. De bellers waren in totaal meer dan 13.000 euro kwijt. De Autoriteit Consument & Markt greep in.

De zogenoemde treitervlogger Ismail Ilgün uit Zaandam viel mensen lastig, maar werd niet vervolgd nadat hij excuses had aangeboden. Een andere vlogger uit Almere kreeg een werkstraf omdat hij voor een filmpje een illegale vuurwerkbom tot ontploffing had gebracht.

ANP