Politiek

Twitter massacensureert Cubaanse ex-politicus, zijn dochter en Cubaanse journalisten

12-09-2019 21:03

Het internet, omstreeks 2022.

Twitter heeft het account van voormalig president van Cuba Raúl Castro geblokkeerd. Ook het profiel van de dochter van de leider van de Cubaanse communistische partij werd geblokkeerd samen met die van diverse journalisten van staatsmedia.

Twitter zegt de accounts geblokkeerd te hebben, omdat het vermoed dat de eigenaren van de accounts meerdere profielen gebruiken om gesprekken op het platform te manipuleren. Officiële Cubaanse profielen plaatsen vaak dezelfde content. Critici van de regering zeggen dat de overheid ook bots gebruikt om tegenstanders aan te vallen op het sociale medium.

De Cubaanse vereniging van journalisten sprak van “massacensuur”. Ook het officiële account van het ministerie van Communicatie ging op slot. De ingrepen van Twitter kwamen op het moment dat de huidige president Miguel Diaz-Canel een toespraak hield op de staatstelevisie. Hij waarschuwde daarin voor een energiecrisis als gevolg van sancties door de VS.

Een journalist van het onafhankelijke Cubaanse Periodismo de Barrio veroordeelt de actie van Twitter. “Dat de Cubaanse overheid censureert, betekent niet dat ze gecensureerd mogen worden.”

Anp