Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan het Amsterdam Museum

13-09-2019 17:03

Beste directie van het Amsterdam Museum,

Gisteren maakten jullie bekend dat jullie de term ‘Gouden Eeuw’ uit jullie vocabulaire gaan schrappen.

Iets met “voor steeds meer mensen relevant zijn”, “andere perspectieven op die tijd mogelijk maken”, “streven naar inclusiviteit”, “het perspectief van de machthebbers”, “een stap in het proces om het museum meerstemmig te maken” en meer van dat geneuzel.

Ik heb wel wat ideetjes voor jullie.

Ik las dat jullie jaarlijks rond de 475.000 bezoekers binnen krijgen. De inkomsten daaruit bedragen zo’n vier miljoen euro per jaar. Daarnaast worden jullie zwaar gesubsidieerd: ruim elf miljoen euro per jaar.

Wat dachten jullie ervan om de inkomsten van het laatste jaar, dus zo’n vijftien miljoen euro, te schenken aan de maatschappelijke beweging BIJ1? Ik weet zeker dat níemand in de stad zo goed raad weet met die centen als het slavernijslachtoffer Sylvana Simons.

Ik weet ook wel dat jullie eigen vermogen maar drie miljoen euro is, maar Rutger Groot Wassink en Femke Halsema, met negen miljoen per jaar namens alle inwoners van Amsterdam nu toch al jullie grootste sponsor, weten vast wel een potje te vinden waaruit jullie eenmalig geholpen kunnen worden.

Doen?

Nog een idee?

Nou, sinds 1 maart 2016 is Judikje Kiers directeur van het Amsterdam Museum. Een blanke blonde vrouw van middelbare leeftijd met blauwe ogen. Het lijkt mij een uitstekend idee om deze van white privilege uit haar verschoning barstende tante te vervangen door emiritus hoogleraar Gloria Wekker. Ik neem aan dat Wekker, die toch al AOW en een dik pensioen heeft, het wel voor nop wil doen. Dat scheelt snel weer een ton per jaar, want Judikje zit met haar witte behind lekker te cashen in salarisschaal 16. Bovendien is het de kortste klap “in het proces om het museum meerstemmig te maken”. Een soort ‘herstelbenoeming’ ook, want toen in 2015 een nieuwe museumdirecteur werd gezocht, was van ‘bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar een homoseksuele negerin in een rolstoel’ nog geen sprake.

Doen?

Oh ja, ik zag ook nog dat jullie aan huur en onderhoud voor onder meer het pand aan de Kalverstraat 92 een dikke vier miljoen per jaar kwijt zijn. Als jullie nou gewoon met die criminele uitvreters van ‘We Are Here’ samen het uit slavernijwinsten betaalde pand aan de Herengracht 502 eens lekker kraken, als statement en omdat het huur scheelt? De huidige bewoners, de familie Oeij-Halsema, willen “om andere perspectieven op die tijd mogelijk te maken” vast wel verkassen naar een geinig woonbootje. Zoonlief weet de opknappers al te vinden.

Doen?

Vast niet, hè?

Geen daden, maar woorden.

Negers pleasen, subsidie cashen.

En de hardwerkende Amsterdammer maar betalen…

Groet,

JanD

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (via Back me) en door incidentele giften (via Bunq me).