Bonusquotes – Echtgenoot Femke Halsema verzweeg reden van de arrestatie van hun zoon

14-09-2019 10:01

Het verboden vuurwapen waarmee de zoon van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema afgelopen zomer is gearresteerd, was afkomstig van zijn vader. Het gaat om een echte revolver die onklaar is gemaakt en die werd gebruikt op filmsets. Voor de arrestatie van Halsema’s zoon lag het wapen tien dagen in de ambtswoning van de burgemeester aan de Herengracht. Halsema was hiervan tot kort na de arrestatie niet op de hoogte. Dat schrijft NRC Handelsblad op basis van een gesprek met haar echtgenoot Robert Oey.

Lees ook – Vuurwapen van gearresteerde zoon van Femke Halsema blijkt van haar echtgenoot Robert Oey

Toen de arrestatie van haar zoon in augustus via De Telegraaf naar buiten kwam, schreef Halsema een open brief aan alle Amsterdammers. Daarin maakte ze echter geen melding van het feit dat het wapen van haar partner afkomstig was en in de ambtswoning had gelegen. Omdat ze het niet wist. Zegt haar echtgenoot. Enkele quotes.

“Oey werkt als producent aan de documentaireserie Cannabis, over de geschiedenis van wiet sinds de jaren zeventig. “Het ding lag gewoon in de auto, op weg naar de set. Na die shoot ben ik met de revolver naar de ambtswoning gereden. Ik heb het ding in een juten zak gedaan en in een kastje in de woonkamer gelegd. In een la waar ik ook wel eens de telefoons van de kinderen verstop wanneer ze straf hebben.”

Een paar dagen later moet Oey naar Bangkok in Thailand, voor opnames.

“Ik dacht nog even: moet ik die revolver beter verstoppen? Heb ik niet gedaan.”

Oey is nog geen twee dagen in Bangkok als om drie uur ‘s nachts zijn telefoon gaat: zijn vrouw.

“Femke zei: onze zoon is gearresteerd, met een verboden wapen. Ik ga hem nu ophalen uit de cel. Ik wist meteen: dat is mijn wapen, mijn zoon heeft hem uit die la gehaald.”

Heeft u dat ook gezegd tegen uw vrouw gezegd, wil NRC Handelsblad weten.

“Nee, niet meteen. Femke wist niet dat er een verboden wapen op de ambtswoning lag. En het grappige is, in alle commotie heeft ook niemand gevraagd: waar komt dat wapen vandaan?”

De man van de burgemeester neemt een slok van zijn bronwater.

“Femke zei: ‘Ik wil dat je terugkomt.’ Dat heb ik niet gedaan. Ik ben nog twaalf dagen in Bangkok gebleven. Ik heb het weggestopt en heb me volledig op m’n werk gestort daar. Ik heb gedacht: ik zie wel wat ik straks aantref thuis. Misschien is dat secundair maar zo reageer ik.”

“Van de inhoud van het verhoor weet hij niets. Hij heeft het er nog niet met zijn zoon en vrouw over gehad”, sluit de krant af.

Je wenst dit niemand toe; de combinaties van moeder en burgemeester, de vader en-man-van, een gearresteerde zoon met een vuurwapen in de media; het zijn pijnlijke koppelingen, jazeker. Tegelijkertijd was het Femke Halsema die Forum voor Democratie-fractievoorzitter in Amsterdam Annabel Nanninga onlangs toevoegde “Bespaar mij uw krokodillentranen over mij als moeder om verder mijn integriteit ter discussie te stellen.”

Mevrouw Halsema, ik ken Annabel Nanninga. Annabel Nanninga is een vriendin van mij. U bent geen Annabel Nanninga.