Politiek

Thierry Baudet in interne email aan partijkader: ‘Als er iets knaagt, maak van je hart geen moordkuil’

23-09-2019 12:04

Thierry Baudet (FvD) tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer. ANP BART MAAT

Puinruimen voor Thierry Baudet. Na de intimidatie vrijdagavond van TPO-verslaggever Chris Aalberts en vervolgens het opstappen van kandidaat-Statenlid Sonny Spek deed de leider van Forum voor Democratie zondagmiddag de volgende mail (in bezit van TPO) uitgaan aan zijn partijkader. Ook gaat Baudet in op de aanwezigheid van extreem-rechtse figuren op de bijeenkomst in Rotterdam afgelopen vrijdag.

“Beste allemaal, dit weekend vernamen we via twitter het nieuws dat een van onze kandidaat-statenleden, Sonny Spek, het vertrouwen in de partij heeft verloren. Spijtig nieuws – vooral omdat hij ‘t flauwe grapje richting Aalberts (echt, meer was het niet) als “de druppel” ervoer. Navraag leerde dat hij al maanden rondliep met een zwaar gemoed, niet in staat het met ons te delen, helemaal opgeëist door een innerlijk afwegingsproces waardoor het bleef voortwoekeren en tot zo’n plotse explosie kon leiden.

Iets vergelijkbaars lijkt met Caroline Persenaire te zijn gebeurd – zij appte zondag ochtend 30 september nog opgewekt dat ze er die middag bij zou zijn. En werd toen opeens zó diep getroffen door een zinnetje in het interview met Paul Cliteur dat ze besloot ons publiekelijk de rug toe te keren. Ze sprak van een “opstapeling” van frustraties. Waar geen van ons ooit met haar over had kunnen spreken, waarover ze nooit het gesprek was aangegaan!

Misschien kunnen we van deze vervelende voorvallen leren. We hebben natuurlijk al een aantal “partijraden” met discussie georganiseerd: maar als jullie ergens mee zitten, als er iets knaagt, maak van je hart geen moordkuil. Kom langs, in de Tweede Kamer of in Amsterdam, spreek uit waar je mee zit (indien dat het geval is).

Er gebeuren voortdurend “dingen”; er zijn altijd wel weer schandaaltjes, roddels, foutjes – zo vernamen we dat er twee jongens met jaren ‘30 ideeën rondliepen op de borrel in Z-Holland en daar brallerig over hadden zitten rondblaten. Meteen ophef op twitter, meteen paniekerige mailtjes van leden. We hebben de schooiers inmiddels op de zwarte lijst gezet, maar hadden dit onmogelijk kunnen voorkomen. Heeft niets te maken met een “koerswijziging” of een “richtingenstrijd” of wat dan ook. Dit als voorbeeld van iets wat mogelijk in jullie omgeving zou kunnen rondspoken in de hoofden van mensen. Echt, we proberen de zaken zo goed mogelijk te organiseren; we willen nu eindelijk al dat “gedoe” achter ons laten en door met ons politieke werk. Laten we dat samen doen!

Voel je vrij om ons te benaderen. Met ideëen, kritiek, complimenten, aanvullingen, bijsturingen – de deur staat altijd open.

Thierry, Rob, Lennart, Astrid en Olaf.

PS Stuur dit vooral ook door aan jullie Statenfracties en -medewerkers!”

Waarvan akte.

Chris Aalberts – Bij Forum voor Democratie klapt men harder voor intimidatie van journalisten dan voor eigen Statenleden 

Sonny Spek – Thierry Baudet is de reden waarom ik opstap bij Forum voor Democratie