Politiek

Blokkeerfriezen – Jenny Douwes: ik heb niks strafbaars gedaan

24-09-2019 11:34

Jenny Douwes blijft er in hoger beroep bij dat ze geen leidende rol had bij de A7-blokkade op de dag van de landelijke sinterklaasintocht in Dokkum in 2017. Zij wil daarom vrijgesproken worden. “Ik heb niks gedaan dat strafbaar is”, zei ze dinsdag tegen het gerechtshof in Leeuwarden.

Een groep van 33 Friezen zou op 18 november 2017 betrokken zijn geweest bij de wegversperring bij Joure. De rechtbank in Leeuwarden legde hen vorig jaar taakstraffen op van 120 tot 200 uur. Douwes (41) uit Drachten kreeg 240 uur en een maand voorwaardelijke celstraf.

Zij was niet aanwezig bij de blokkade, maar had volgens de rechtbank vooraf op Facebook opgeroepen tot de versperring en was het boegbeeld. “Ik heb toen de opdracht van de politie uitgevoerd en mijn oproep van Facebook verwijderd”, zei Douwes.

Door de blokkade konden bussen met anti-Zwarte Pietdemonstranten niet naar Dokkum. Douwes benadrukt dat een langzaamaanactie het doel was. Het ging haar om de veiligheid van de kinderen in Dokkum. De anti-Zwarte Pietdemonstranten zouden gevaarlijk zijn. Ook de gemeente had hier zorgen over, aldus Douwes.

Na het verwijderen van de Facebook-oproep is het volgens haar uit de hand gelopen en zijn anderen actie gaan voeren. “Ik had niks met de organisatie van de blokkade te maken. Ik kende niemand van de medeverdachten vooraf. Er was trouwens niks georganiseerd, het was een spontane samenkomst.”

Douwes is blij dat er op de A7 geen ongelukken zijn gebeurd. Van een geslaagde missie wil ze niet spreken omdat er een langzaamaanactie was beoogd en geen blokkade.

Negentien blokkeerfriezen zagen af van hoger beroep, van wie vier op het laatste moment. Voor het proces is vier dagen uitgetrokken.

ANP