Buitenland

Nederlands ‘fonds’ gaf 1,3 miljoen euro aan niet bestaand popconcert in Normandië

24-09-2019 12:28

Het vfonds, dat de herdenkingen rond ‘75 jaar vrijheid’ financiert, heeft bijna 1,3 miljoen euro uitgegeven aan een popconcert in Normandië dat er nooit kwam. Dat meldt NRC.

Het fonds – dat zelf wordt gefinancierd door Nederlandse loterijen – subsidieerde als enige en ondanks een negatief advies de stichting Peace de Resistance, dat het Liberty Concert zou organiseren. Uit onderzoek van NRC blijkt dat een deel van de 1,3 miljoen subsidie is besteed aan opdrachten aan bedrijven van initiatiefnemers en (ex-)bestuursleden van de stichting.

Het concert op 6 juni op het D-Day-strand Sword Beach had het begin van alle feestelijkheden rondom 75 jaar vrijheid moeten worden. Voor het concert – totale kosten 11,3 miljoen euro – was slechts een projectschets van drie kantjes. Er waren geen garanties van Franse autoriteiten, geen bevestiging van een artiestenbureau, geen harde toezeggingen van andere sponsoren. Zo waren drie straaljagers opgenomen in het programma, maar daar was met de luchtmacht niets over geregeld, meldt de krant.

Anp