Politiek

Linkse partijen omarmen stikstofadvies Johan Remkes

25-09-2019 18:04

De linkse oppositie in de Tweede Kamer is te spreken over de aanbevelingen van de commissie-Remkes over het stikstofbeleid. “Het lijkt wel of Remkes de verkiezingsprogramma’s van de afgelopen 25 jaar van GroenLinks voorleest”, twittert Kamerlid Laura Bromet. Politiek leider Jesse Klaver van GroenLinks spreekt van een “revolutionair advies” dat het kabinet snel moet uitvoeren. “Breng de maximumsnelheid omlaag en verklein de veestapel. We moeten de natuur herstellen. Het kabinet heeft geen enkele reden meer om te wachten. Het is tijd voor actie.”

Stikstofproblematiek – Johan Remkes zegt: maximumsnelheid moet omlaag

Volgens SP’er Frank Futselaar oordeelt de commissie-Remkes ‘echt snoeihard’ over het stikstofbeleid van de overheid tot nu toe. “Actie is nu noodzakelijk”, vindt ook hij, met name bij de sanering van veebedrijven rond kwetsbare natuurgebieden.

De SGP daarentegen vindt dat de commissie te veel de nadruk legt op de landbouw. “Steeds worden de boeren neergezet als grote boosdoeners”, zegt Kamerlid Roelof Bisschop. “Natuurlijk moet óók de landbouw haar steentje bijdragen aan een schonere lucht, maar als bijvoorbeeld het vliegverkeer helemaal buiten schot blijft, is dat oneerlijk en onrechtvaardig.”

Coalitiepartij CDA sluit noodwetgeving niet uit om het teveel aan stikstof aan te pakken. “We moeten alles doen wat nodig is om ervoor te zorgen dat de bouw van woningen en andere stilgevallen projecten kunnen worden hervat en boeren en hun gezinnen duidelijkheid en perspectief krijgen voor de toekomst van hun bedrijf”, vindt CDA-Kamerlid Jaco Geurts in een reactie op het rapport-Remkes.

Het CDA ziet een aantal goede bouwstenen in het advies: regionaal maatwerk en een bijdrage van alle relevante economische sectoren. “Met een pakket aan verstandige en slimme maatregelen kunnen we ervoor zorgen dat Nederland niet op slot gaat. Dat is de opdracht aan het kabinet.”

ANP