Politiek Buitenland

Transcript Witte Huis: Donald Trump zette Oekraïne niet onder druk

25-09-2019 16:26

President Trump heeft in een telefoongesprek in juli zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski gevraagd of de voormalige vicepresident Joe Biden destijds een onderzoek heeft getorpedeerd naar een onderneming waar diens zoon werkte. Dit staat in een samenvatting van het onderhoud die de Amerikaanse regering heeft vrijgegeven. Eerder werd gesuggereerd dat Trump in juli zou hebben aangedrongen bij Zelenski om mogelijk corrupte praktijken van voormalig vicepresident Joe Biden en diens zoon Hunter in Oekraïne te onderzoeken. Trump zou daarbij hebben gedreigd geld voor Oekraïne achter te houden. Daar blijkt nu geen sprake van.

Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben vanwege de kwestie dinsdag een formeel onderzoek voor een afzettingsprocedure tegen Trump gestart.

“Er wordt veel gesproken over de zoon van Biden…dat (vicepresident) Biden een onderzoek van aanklagers stopte en veel mensen willen daar meer over weten, dus alles wat justitie kan doen, zou fantastisch zijn. Biden schepte er over op dat hij de vervolging stopte, dus daar zou u naar kunnen kijken”, zei Trump tegen Zelenski.

Biden was een sleutelfiguur onder president Obama, onder meer bij de val van de regering van de pro-Russische Oekraïense president Janoekovitsj in februari 2014. Zijn zoon Hunter werd uit een marinefunctie ontslagen na cocaïnegebruik. Hij kreeg 2 maanden later, in april 2014, een duur betaalde topfunctie bij het Oekraïense gasconcern Burisma Holdings.

Hunter zou die functie danken aan de invloed van zijn vader en die van zakenmagnaat Igor Kolomojski die in die jaren ook provinciegouverneur is geweest in het oosten van Oekraïne. Joe Biden heeft in 2016 trots verklaard toenmalig president Porosjenko onder dreiging van het niet geven van hulp, er toe gebracht te hebben aanklager Victor Sjokin, die onderzoek naar Burisma deed, te ontslaan.

Biden deed die uitspraak in een vraaggesprek in 2018 bij de denktank Council On Foreign Relations. Daar zei hij dat hij de toenmalige Oekraïense president Porosjenko er in 2016 toe bracht binnen 6 uur tijd een aanklager te ontslaan. Die deed onderzoek naar een onderneming waar Joe Bidens zoon Hunter werkte.

ANP/TPO